12.3 C
Pitești
16 mart. 2025

Principalele modificări aduse de noua lege a pensiilor – Legea 360/2023

Astăzi, la Casa de Pensii Argeș, directoarea Aida Enache a susținut o conferință de presă prin care a dorit lămurirea unor aspecte privind principalele modificări aduse de noua lege a pensiilor – Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Cu acest prilej, au fost lămurite noțiunile din lege: stagiu de cotizare, stagiu contributiv și necontributiv, puncte de stabilitate, și au fost date exemple concrete cu privire la recalcularea pensiilor după noua lege.

Conferința a fost transmisă în direct pe pagina noastra de Facebook – argespress.ro – și o puteți urmări dând click pe link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/share/v/dVEe14ry4ocz9xRS/

Legea 360/2023, cunoscută sub denumirea de Noua Lege a Pensiilor Publice, a adus schimbări semnificative în sistemul de pensii din România. Ea a intrat în vigoare la data de 1 septembrie 2024.

Legea 360/2023 urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și restabilirea încrederii în acest sistem. Printre principalele modificări, se numără stabilirea aceleași vârste legale de pensionare pentru bărbați și femei, la 65 de ani. În plus, femeile vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcție de numărul copiilor pe care îi au.

Noua lege a pensiilor reglementează pensiile de limită de vârstă, anticipate, de invaliditate și de urmaș, aducând modificări semnificative în sistemul public de pensii.

Vârsta și stagiul de cotizare

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și femei, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru ambele sexe. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Reducerea vârstei de pensionare pentru femei

Femeile cu stagiu complet de cotizare care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni până la 3 ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor. Astfel, femeile care au crescut un singur copil vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de șase luni, în timp ce cele care au născut și crescut cel puțin șapte copii vor avea o reducere maximă de trei ani și jumătate.

Schimbarea de la punctul de pensie la punctul de referință

Una dintre cele mai notabile modificări aduse de Legea 360/2023 este înlocuirea punctului de pensie cu punctul de referință. Valoarea inițială a punctului de referință este stabilită la 81 de lei. Pensiile se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurați cu valoarea punctului de referință, înlocuind metoda precedentă bazată pe punctul de pensie.

Recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor se va face din oficiu, fără a necesita depunerea unei cereri de către pensionari. În cazul în care recalcularea duce la o pensie mai mică decât cea actuală, pensionarii vor primi în continuare cuantumul mai mare. Deja (cu unele excepții) pensionarii au primit deciziile de recalculare a pensiilor.

Categorii de venituri incluse în recalculare

Noua lege clasifică veniturile luate în calcul în două mari categorii:

  1. Venituri permanente: includ sporuri de vechime, indemnizații și majorări prevăzute de legi anterioare, sporuri acordate de ministere și alte sporuri constante.
  2. Venituri nepermanente: acoperă forme de retribuire variabilă, premii anuale, al treisprezecelea salariu, indemnizații pentru muncă nenormată și alte sporuri temporare.

Punctele de stabilitate

Pentru cei cu stagii de cotizare mai mari de 25 de ani, se acordă puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate. Acestea sunt adăugate la punctajul total și includ:

  • 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani
  • 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani
  • 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani

Deciziile de revizuire a pensiilor

Deciziile de revizuire a pensiilor, care corectează erori în calculul pensiilor existente, nu sunt legate de recalcularea conform noii legi. Acestea sunt emise separat și sunt parte din practica obișnuită a sistemului de pensii.

Pensiile și veniturile suplimentare

Pensionarii care au realizat venituri suplimentare sau au stagiile de cotizare nevalorificate pot solicita recalcularea pensiei. Recalcularea la cerere poate fi efectuată o singură dată pe an.

Pensie de urmaș și pensie anticipată

Pentru pensia anticipată, persoanele care au acumulat cu cinci ani mai mult decât stagiul complet de cotizare vor putea solicita pensionarea cu până la cinci ani înainte de vârsta standard.

În ceea ce privește pensia de urmaș, aceasta va fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unui decedat care era deja pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a primi pensie. Valoarea pensiei de urmaș va fi stabilită în funcție de numărul de beneficiari eligibili.

O nouă recalculare

Urmează a doua etapă de recalculare a pensiilor, în care se vor lua în calcul veniturile nepermanente (adică cele ocazionale: prime, sporuri, alte drepturi bănești ocazionale etc.), pe bază de adeverințe depuse de pensionari.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress