Nu mai este un secret că primarului Cristian Gentea îi place fotbalul de calitate și cu orice ocazie, când timpul îi permite, merge pe marile stadioane ale Europei. Astăzi, Cristian Gentea se află din nou pe un stadion la Londra, de această dată pe Tottenham Hotspur Stadium pentru partida dintre echipa gazdă și Everton, într-o partidă din runda a 11-a din Premier League.
„Joacă locul 3 (Tottenham) cu locul 12 (Everton) și spectacolul este garantat”, ne spune.
Și de această dată primarul Gentea este însoțit la meci de fiica sa, Cristiana, ea locuind în Londra, fiind consultant financiar în marele oraș, după ce a absolvit prestigioasa universitate „The London School of Economics and Political Science”. Primarul nostru o vizitează când are puțin timp liber, iar unele dintre momentele lor frumoase în care pot fi împreună sunt meciurile echipelor din capitala Regatului Unit. Se vede clar că fiica îi moștenește pasiunile, dar și calitățile.
„Merg peste tot, pentru că la Pitești, la FC Argeș, nu am ce vedea! Dacă nu am nicio satisfacție de la FC Argeș, merg unde spectacolul este asigurat. Și în teren și în tribună!”, asta spunea cu ceva vreme în urmă primarul Cristian Gentea.
Și credem că nu degeaba se luptă cu îndârjire pentru a avea și la Pitești o arenă de fotbal modernă. Când vezi prin Europa atâtea stadioane minunate și echipe de valoare nu poți să faci rabat în ceea ce privește modul în care va arăta noul stadion din Trivale.
Mai rămâne ca și echipa FC Argeș să înceapă să joace fotbal de calitate, la nivelul așteptărilor suporterilor. Și, de ce nu, și ale primarului.
Sunt exemple multe în țară unde în orașe cu echipe de tradiție – Brașov, Oradea, Timișoara, Iași sau Constanța – lipsa de implicare a autorităților locale a „omorât” fotbalul. Nu cred că la Pitești ne-am dori așa ceva… am văzut ce înseamnă să jucăm prin ligile inferioare.
Dar, să revenim la Tottenham.
Tottenham Hotspur Stadium este stadionul pe care joacă meciurile de pe teren propriu echipa Tottenham Hotspur din nordul Londrei, înlocuind stadionul anterior al clubului, White Hart Lane. Cu o capacitate de 62.303 locuri, este al treilea cel mai mare stadion de fotbal din Anglia și cel mai mare stadion de club din Londra. El a costat nu mai puțin de un miliard de lire sterline. Acesta este proiectat pentru a fi un stadion multifuncțional și are primul teren de fotbal retractabil partajat din lume, care dezvăluie un teren de gazon sintetic dedesubt pentru meciurile din NFL din Londra, pentru concerte și alte evenimente.
Construcția stadionului a fost inițiată ca element central al Proiectului de dezvoltare Northumberland, menit să fie catalizatorul unui plan de regenerare de 20 de ani pentru Tottenham. Proiectul acoperă locul stadionului demolat White Hart Lane și zonele adiacente acestuia. Proiectul a fost conceput pentru prima dată în 2007 și a fost anunțat în 2008, dar planul a fost revizuit de mai multe ori, iar construcția stadionului, afectată de dispute și întârzieri, nu a început până în 2015. Stadionul s-a deschis ulterior pe 3 aprilie 2019 având loc o ceremonie înainte de primul meci din Premier League desfășurat pe acest stadion.
Denumirea „Tottenham Hotspur Stadium” este temporară, intenția fiind de a vinde drepturile de denumire, astfel încât să poarte numele unui sponsor. Stadionul este ocazional denumit New White Hart Lane de către fani și de o parte a mass-media” (Wikipedia).
UPDATE: Meciul s-a terminat cu victoria gazdelor, 2-0. Atmosfera este de vis.