Primarii din Argeș la adunarea generală
Astazi a avut loc Adunarea Generală a Filialei județene Argeș a Asociației Comunelor din România. Președinte al acestui for este primarul Comunei Albota, Ion Dumitru, iar locul de desfășurare al evenimentului a fost sala de conferințe a unui restaurant din această comună.
La adunare, în afară de circa 30 de primari ai localităților rurale din Argeș, au fost prezenți și câțiva parlamentari argeșeni, dar și Vlad Niculae, ministru secretar de stat în Ministerul Dezvoltării și, bineînțeles, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș. Cu toate că a fost un eveniment important pentru județul nostru, ne-a uimit prezența foarte scăzută a primarilor, cam 30%, precum și a presei (doar 3 jurnaliști).
S-au discutat aspecte importante cu privire la activitatea comunelor, în special cu privire la proiectele depuse de primării, cu finanțare europeană și națională, Argeșul fiind pe locul 4 în ceea ce privește valoarea proiectelor aprobate și finanțate pe programul Anghel Saligny.
Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș a arătat că meritul pentru acestea îi aparține fiecărui primar care a muncit pentru implementarea proiectelor, dar și tuturor în ansamblu, pentru că toate comunele își doresc apă, canalizare, drumuri asfaltate, școli, grădinițe, dispensare, cămine culturale, terenuri sau săli de sport, dar acestea se construiesc numai prin muncă și implicare.
Au luat cuvântul ministrul secretar de stat Vlad Niculae, senatorul Ovidiu Puiu, senatoarea Cristina Stocheci, senatorul Dănuț Bica, acesta subliniind conlucrarea bună între cele două partide din coaliția de guvernare la nivel județean precum și deputatul Aurel Balășoiu. Acesta din urmă a aratat că în multe proiecte pentru sudul județului s-a implicat personal, atât cât îi permite legea, mai ales că a devenit deputat după ce ani de zile a fost primar al comunei Rociu și cunoaște realitățile din comunele așa-zis mici. Aici e nevoie de bani pentru cofinanțarea proiectelor, mai ales că infrastructura comunelor din sudul județului a fost mai deficitară decât în celelalte regiuni.
Primarul comunei Suseni, Doru Radu, a arătat că Asociația comunelor trebuie să combată tema falsă a reformei administrative a țării. Primarii nu se opun reformei, dar să fie făcută pe baze corecte. El a subliniat și existența unor controale excesive, din partea mai multor instituții de control, care nu fac altceva decât să îngreuneze activitatea primăriilor („Noi când mai muncim?”), unde trebuie modificată legislația, facând apel la parlamentarii prezenți, și unde trebuie intervenit pentru ajutorarea comunităților rurale în vederea accesării fondurilor europene și a rezolvării problemelor cu care primarii comunelor județului se confruntă. Jurist de profesie, secretar al comunei Suseni și ulterior primar (de aproape 20 de ani), Radu Doru este unul dintre cei mai bine pregătiți aleși locali în domeniul administrației, cel la care mulți dintre colegii mai noi apelează pentru sfaturi și pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Un discurs care a fost aplaudat și apreciat foarte mult: