11.2 C
Pitești
25 apr. 2025
No menu items!

Preotul Păcioianu de la Micești a fost avansat iconom stavrofor

Comuna argeșeană Micești s-a aflat ieri în sărbătoare:
Preotul Florin Păcioianu a fost avansat iconom stavrofor. Este vorba de un rang onorific bisericesc care se conferă preoților cu o activitate pastorală excepțională, de către episcopul eparhiot.

După cum am consemnat deja, parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit pe unul dintre ocrotitori, pe Sf. Ioan Rusu. A fost hramul bisericii din centrul localității, una dintre cele patru biserici din această așezare, și totodată, s-a lansat monografia bisericii care are 3 hramuri: „Intrarea Domnului în Ierusalim”, „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Rusu”.

Deși a fost o zi obișnuită de luni, aici aproape toată suflarea comunității, în prima parte a zilei, a fost la biserică.

Sf. Ioan Rusu

A fost prezent și un grup de măicuțe de la Mânăstirea Aninoasa. Și asta deoarece azi în calendar e pomenit Sfântul Ioan Rusu, mărturisitorul și făcătorul de minuni (d.1730), unul dintre protectorii bisericii din această așezare. Este un sfânt născut în Ucraina de astăzi, dar ale cărui moaște se află în Grecia.

Biserica din centrul comunei a fost arhiplină, o parte dintre credincioși ascultând slujba la difuzoare, în curtea lăcașului aflat în sărbătoare. A fost un dublu eveniment: Hramul bisericii și o lansare de carte, iar amfitrion a fost preotul Florin Păcioianu.

Credincioșii parohiei au avut și oaspeți de seamă. Slujba de hram a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, avându-l alături pe Arhimandritul Caliopie Ichim și un sobor de diaconi și preoți. Arhiereul Calinic le-a vorbit, la final, celor prezenți și despre frumusețea oamenilor și a gospodăriilor acestora. S-a minunat de mulțimea florilor din curți, dar și de pe la porțile caselor. A spus și o amintire, de când a fost preot, prin Maramureș, în zona Lăpușului, unde cimitirele nu aveau nici garduri, iar oamenii erau îngropați în spatele casei.

Pe preotul Florin Păcioianu, pentru cartea lansată azi, lucrare bine documentată, l-a lăudat în fața mulțimii și a familiei (din care nu a lipsit nici mama sa, Maria Păcioianu, o credincioasă evlavioasă, îmbrăcată în straie populare).

Nu a uitat să aprecieze nici candelabrul din biserică, spunând că la Curtea de Argeș nu și-au permis unul, că e prea scump.

Monografia bisericii din Micești

Despre carte – monografia bisericii din Micești – trebuie spus că este un volum aniversar, pentru că se împlinesc 568 de ani de la prima atestare documentară a localității și 180 de ani de la sfințirea bisericii.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului amintește că „În anul 2016, parohia Micești a primit în dar un fragment din moaștele Sf. Ioan Rusu. Astfel, prin mijlocirea acestuia, lucrările de restaurare au fost finalizate într-un timp foarte scurt, biserica fiind resfințită în anul 2018.
Biserica parohiei Micești a fost construită în anul 1844 cu osteneala și cheltuiala credincioșilor din localitate aflați sub coordonarea preotului Barbu Bîrzotescu.
Noua lucrare monografică, ce a văzut acum lumina tiparului, aduce pentru publicul interesat informații noi legate și de alți ctitori care au contribuit în timp la construirea, restaurarea și întreținerea acestei biserici„.

La eveniment au fost prezenti și membrii Corului Veteranilor „Mihai Viteazul” al Cercului Militar Pitești, condus de către colonel în rezervă Nicolae Perniu, care a prezentat un program de cântece religioase și patriotice.
La final fiecare credincios a primit din partea parohiei un exemplar cu noua monografie lansată astăzi, dar și un pachet cu bucate din care nu a lipsit pilaful de orez.
Pe lângă părintele Păcioianu, biserica argeșeană a onorat eforturile și dedicarea doamnei profesor Mihaela Voicu, căreia i-a fost conferită Medalia Creștin Ortodoxă „Sfânta Muceniță Filofteia”.


Fratele preotului, Cristian Păcioianu, a spus printre altele că „atunci când un preot devine iconom stavrofor se cinstește nu numai preotul, ci întreaga comunitate”. „Ca frate mai mare, l-am urmărit pe Florin cum a evoluat ca om, ca familist, ca gospodar, ca specialist, dar, mai ales, ca duhovnic. A fost chemarea lui dintotdeauna și și-a urmat-o în credință, cu dragoste și determinare”, a mai scris acesta pe pagina sa de socializare.

Au fost prezente și oficialități de la județ precum și oaspeți din afara comunității.

Constantin PAȘOL

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress