8.2 C
Pitești
01 dec. 2023

Premianții Festivalului Zavaidoc

Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche “Zavaidoc” de la Pitești și-a desemnat câștigătorii. Astfel, premiul I a fost obținut de tânăra Delia Gandore, în vârstă de 20 de ani din municipiul Vaslui.
Premiul al II-lea a fost câștigat de Diandra Popaiacu, în vârstă de 18 ani, din municipiul Pitești, iar Premiul al III-lea i-a revenit lui Vasile Grăjdan, în vârstă de 71 de ani, din orașul Mioveni, Argeș.
Mențiune au primit Alina Parnescu, în vârstă de 23 de ani, din orașul Rovinari, județul Gorj și Ioana Șandru, în vârstă de 18 ani, din localitatea Mateești, județul Vâlcea.

Juriul Festivalului “Zavaidoc” a fost format din: Adrian Grigoraș, dirijorul Orchestrei de Muzică Populară Radio – președinte, Gheorghița Nicolae – etnomuzicolog și realizator de emisiuni folclorice, Polina Gheorghe – interpretă de folclor și realizator de emisiuni folclorice, Gabriela Nedelcu Păsărin – etnomuzicolog, prof. univ. dr. la Universitatea din Craiova, Valentin Grigorescu, directorul artistic al festivalului, profesor de canto popular la Centrul Cultural Pitești, solist profesionist.

În afara concursului, în recitaluri au mai evoluat: Ansamblul Folcloric de Copii “Zavaidoc”, reprezentat de Teodora Niță, Anastasia Stan și Delia Ionică.
Tot pe scena festivalului au mai evoluat, în recitaluri extraordinare: Constantin Lătărețu și Cătălin Iancu Junior la țambal, precum și Ana Maria Cîrstina, Panseluța Feraru și Ionel Tudorache.
Amintim că Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche “Zavaidoc” a fost reluat după doi ani de pandemie.
Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Pitești și Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești, s-a desfășurat sâmbătă, 26 noiembrie, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești.
Manifestarea are ca obiective promovarea muzicii lăutărești autentice, descoperirea de noi talente ale genului, precum și omagierea personalității marelui lăutar Zavaidoc, pe numele real Marin Gheorghe Teodorescu, născut la Pitești, pe data de 8 martie 1896.
Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra “Doina Argeșului”, dirijor Cătălin Iancu, din cadrul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș.
A prezentat actrița Miruna Ionescu.

Constantin PAŞOL

Foto: Centrul Cultural Pitești

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI