Dl. Costin Diaconescu (student piteștean la Litere, Universitatea din Pitești), are un punct de vedere extrem de bine documentat pe care și-l exprimă public, pe facebook. El se pregătește pentru o cariera didactică, dar cu atâtea schimbări care se petrec în legislație, care de care mai ciudată și nefundamentată, cu atâtea piedici și examene peste examene, mai că îți vine să te lași de meserie chiar dacă ești pasionat de asta (din postare se deduce că își dorește acest lucru). Iată ce spune studentul la Litere:
《O nouă zi, o nouă schimbare! 😶
Deschid aplicația și îmi apare următoarea știre:
„Viitorii profesori, obligați să facă un AN de STAGIATURĂ și să dea EXAMEN de licențiere în profesie, anunță Sorin Cîmpeanu”…
Iritat de schimbările „benefice pentru o Românie educată” a acestui celebru ministru, nu m-am putut abține și am lăsat următorul comentariu:
„Bătaie de joc! Nu cred că cineva care nu îndrăgește această meserie intră în învățământ. Nu intră pentru că nu are de ce, salariile sunt mici, posturi titularizabile nu sunt, iar respectul față de această vocație a dispărut din partea tuturor. Consider că la catedră vin cei pasionați, cei care iubesc să educe și să formeze. Uităm că „temelia” e pusă de profesori…
Domnul în funcție nu face altceva decât să-i alunge pe cei motivați, pasionați, competenți.
Nu e suficient cât de mult se pregătește un viitor dascăl, în opinia domnului… e nevoie de și mai multă bătaie de joc!
Felicitări, domnule ministru! Și, totuși, poate nu distrugeți chiar tot… ”
Pot spune că acest comentariu a fost apreciat de peste 100 de persoane, dar au fost, desigur, și câțiva care au fost deranjați.
O doamnă a susținut că al său copil a fost agresat de către un profesor, iar regulile fonetice ale limbii franceze nu i-au fost prezentate așa cum trebuia. Cu respect, i-am răspuns, dându-i dreptate:
„Trebuie aduși în sistem cei care știu să își facă meseria. Cât despre cei care devin agresori, e singura lor armă, ei sunt cei care nu își cunosc materia, nu au vocație și trebuie înlăturați urgent, fiindcă ocupă locurile altora, competenți.”
O altă doamnă a adus aminte de meditații. De asemenea, i-am răspuns politicos:
„Sunt de părere că un profesor bun formează și educă în clasa, iar dacă o face, atunci elevul nu are nevoie de meditații, insă cine merge la meditații poate își dorește performanța pe care cadrul didactic nu o poate atinge, deoarece sunt diferite tipologii pe care le educă, unii mai slabi, alții mai buni, iar el se adaptează situației clasei.”
În fine, în zilele noastre, se vrea promovată prostia, de aceea au scos tezele care aveau un caracter formativ pentru viitoarele examene, de aceea se bagă piedici în aducerea, la catedră, a celor buni. Poporul needucat se supune, iar asta vor ei, cei care ne conduc…》, spune dl. Costin Diaconescu.
Subscriem și susținem punctul său de vedere. Schimbările acestea nu aduc nimic bun. Când un lucru merge bine, se găsește un ministru care să schimbe ceva, de dragul schimbării. Pentru că nu înțelege nimeni rostul acestui stagiu. Nici cei tineri, nici cei cu experiență. Dar dacă așa i-a ordonat „șeful de la Cotroceni”, promotorul proiectului „România Educată”?
***
Călători în lumea on-line, întâlnim adesea postări ale unor persoane care au ceva de transmis publicului. Ceva important, ceva frumos, ceva cu un puternic mesaj educativ sau emoțional. De ce să nu popularizăm aceste mesaje, pentru a ajunge la cât mai mulți cititori, nu numai la 5000 de prieteni, numărul maxim admis de rețeaua de socializare? Așteptăm de la cititori propuneri cu postări interesante care ar putea deveni candidate la „POSTAREA ZILEI”, pe numărul nostru de whatsapp sau pe messenger.