Festivalul de știință Romanian Science Festival si-a deschis porțile azi la Pitești. După ce a călătorit la Mioveni și la Câmpulung, azi este rândul Piteștiului să adune mii de tineri și copii pentru a participa la experimente științifice inedite.
Piața Primăriei, amenajată special pentru acest eveniment unde se preconizează că vor veni mii de oameni, în special elevi pasionați de știință sau doar curioși, deja e plină de la ora 11. La deschidere, a fost prezent și primarul municipiului, Cristian Gentea, care împreună cu deputatul Nicolae Georgescu, au făcut turul amenajamentului, pentru a se convinge că lucrurile au ieșit așa cum le-au planificat. Efortul organizării unui astfel de eveniment nu este de neglijat.
Așa am aflat că una dintre voluntarele acestui eveniment, prof. Liana Călinescu, profesor de fizică la Școala Gimnazială Ion Minulescu din Pitești, este sora primarului Gentea. Așadar, doi fizicieni în familie!
Mentorii festivalului sunt 16 cercetători din diaspora academică, tineri argeșeni care au studiat la universități de prestigiu din Europa și care au venit în România special pentru acest festival, pentru a se întâlni cu tinerii din Argeș și a le prezenta rolul și binefacerile stiinței, prin experimente știintifice interactive. De asemenea, la activitățile științifice sunt implicați și 350 de voluntari și 30 de mentori locali.
Astăzi se vor face circa 150 de experimente, iar cei prezenți vor putea să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.
Și SMURD a pregătit un punct de prim-ajutor dotat cu personal calificat și mijloace tehnice necesare, inclusiv un manechin pe care cei interesați de acest lucru pot învăța manevrele de prim-ajutor sau de resuscitare pentru o persoană aflată în pericol.
Domeniile stiinței sunt multiple, iar efectele științei se răsfrâng asupra oricărei părți a vieții noastre. Să fii informat corect și să lucrezi inteligent și după precepte stiințifice este cel mai important lucru pentru ca o societate să evolueze. În era tehnologiei (și a dependenței de ea!) faptul că tinerii se îndreaptă spre știință nu poate decât să ne bucure și să ne dea speranță.