Pesta porcină africană face în continuare ravagii în România. La acest moment sunt active 345 de focare în toată ţara. Dintre acestea în judeţul Argeş, în ultima săptămână (23-28 aprilie) a fost stins focarul existent şi s-a înregistrat altul nou (un mistreţ a fost găsit mort). În ultimii 4 ani de când au fost semnalate cazurile de pestă porcină la mistreţi, în judeţul Argeş au fost 133 de mistreți găsiți morți și 17 mistreți vânați.
ANSVSA solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:
- Pentru această boalâ nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate:
-
- nu intraţi în adăposturile unde creşteti porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau in zonele agricole învecinate cu mediul silvatic;
- evitati să intraţi timp de 48 de ore în adăposturile destinate creşterii porcilor, după ce aţi desfăşurat activităţi specifice vânătorii;
- este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
- cresteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploataţii, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
- nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
- nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
- vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţi în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.