Paradisul papagalilor.
În liniștea ,,apăsătoare” a ultimilor ani am fost tentat să accept și să promovez filozofia politică a lui Conu Leonida: ,,…Treaba statului, domnule, el ce grijă are? Pentru ce-l avem pe el? E datoria lui să-ngrijească, să aibă grijă de oameni …”. Dar statul, ca Instituție suprastructurală, instrument principal de organizare politică și administrativă prin intermediul căruia se exercită funcționarea sistemului social …” este format din … oamenii care folosesc ,,puterea statului” în interesul lor sau al celor din jur stabiliți pe criterii politice, de rudenie sau de afaceri netransparente, dăunătoare societății. De ce nu mai există încredere în stat? Pentru că nu mai există încredere în oameni, indiferent de culoarea politică, de studii în facultăți particulare sau de … stat (!), de agresiunea acestora pentru acumularea unor averi nemeritate, nemuncite, chiar nesimțite.
Rămăsesem tributar şi filozofiei din liceu – ,,Există multe lucruri minunate pe lume, dar cel mai minunat dintre toate este omul” (Sofocle). Așa este, dar acest ,,minunat” aforism nu postulează și ideea că ,,toate” ale omului sunt minunate. Mai mult, pe zi ce trece, se verifică expresia poetului latin Plaut că ,,Homo homini lupus” (Omul e lup pentru om) iar legea junglei se instaurează şi se aplică sistematic.
Statul (oamenii lui) a intrat în cârdășie cu privatul, cel care trebuia să demonstreze prin inițiativă, implicare și acțiune, ineficiența statului. Mulți dintre noii capitaliști și-au construit… capitalul devalizând statul cel pus să gestioneze și să protejeze valorile materiale și spirituale ale comunității, respectiv ale poporului. Și toate aceste mizerii se aranjează prin încălcarea legii sau la limita ei, lege ,,cosmetizată” în fiecare legislatură parlamentară în funcție de interesele de moment sau de perspectivă ale… viitorilor ,,inculpați”. Inculpați în dosare uitate prin sertarele justiției până dispare obiectul cauzei prin prescriere, fără să fie recuperate daunele materiale. Rămân indivizii cu mașini, vile, conturi și influență.
Dureros, dar foarte grav, este că pe listele instanțelor sunt mulți politicieni, indivizi aleși pentru binele comunității, pentru liniștea oamenilor. Câteva exemple recente, din presa cotidiană, sunt edificatoare:
,,Mafia Dunării. Statul, complice într-unul dintre cele mai mari jafuri din istoria țării“ (C.J. Tulcea);
Portul Constanța raiul ,,afacerilor“ (banii în cutia de pantofi…);
Generalul cu trei stele, fără doctorat… (se ocupa cu logistica armatei, amenajarea și extinderea cimitirului în care vor ,,ajunge” viitorii eroi;
Această invazie de ,,papagali” în politica românească este dăunătoare atât mediului de afaceri cât și populației care așteaptă, în fiecare seară, apariția ,,Statului“ la televizor. Dar, el, statul, are deja ,,cavou” în cimitirul ,,generalului”.
Timpul nu mai avea răbdare (M.P.)
Eram într-un mijloc de transport în comun și priveam, cu mirare și interes, la zâmbetul ironic și persiflant, plin de dispreț, al primarului capitalei pus în ramă ,,electorală”. Lângă mine (eu stăteam în picioare) pe scaun, doi cetățeni de vârsta a treia erau conectați la telefoane urmărind, probabil, știrile sau noutățile din diferite domenii. Deodată, cel de lângă geam tresare și exclamă ,,L-au reținut în trafic“! Sunt convins că este vorba despre ,,Nicușor“ (eram transpus în acea direcție) reținut pentru încălcarea Legii Electorale! Am aflat, puțin mai târziu, că cel reținut era ocupantul locului întâi după primul tur al alegerilor prezidențiale, din noiembrie 2024, anulate din motive de… ,,cauzalitate și efect“, candidat votat de peste două milioane din… ,,pleava societății”! Nu știu dacă era nevoie de spectacol sau mașina în care se afla fostul candidat se îndrepta spre un… atentat, spre o acțiune antisocială care a fost dejucată! În caz contrar audierea se putea realiza fără sateliții americani sau antenele U.E., fără trezirea din somn de la Casa Albă sau zâmbetul zeflemist de la Kremlin. Atât de grave au fost faptele încât ,,epilogul romanului” consemnează că personajul a fost pus sub control judiciar și nu judecat în procedură de urgență cum și-au imaginat niște moromeți mai grăbiți decât timpul, ascunși prin palatele puterii.
Ca simplu privitor am totuși o întrebare: Dacă 10% din capetele de acuzare prezentate în rechizitoriu, în urma descinderilor și a investigațiilor realizate, sunt adevărate, cum a fost validată candidatura acestuia la alegerile prezidențiale din noiembrie? Instituțiile statului dormeau sau erau în concediu… prenatal? Cine răspunde, cine plătește, cine pleacă urgent spre cele trei ,,ctitorii” moderne promise de fostul ministru al justiției (Alina) în campania electorală. Alo, Statul, mă auzi?
Nu sunt un simpatizant al ,,omului în cârje” dar simt că ,,orădeanului” îi place la Cotroceni, unde nu va planta ,,Crin” ci plante exotice pentru toți papagalii din jurul său. Noi însă ne vom respecta promisiunea și vom livra doza necesară de…
ANTIVIRUS