17.9 C
Pitești
25 mart. 2025

Ortodocșii sărbătoresc azi, 3 iunie, Moșii de vară

Ortodocșii sărbătoresc azi, 3 iunie, Moșii de vară, zi în care se pomenesc cei plecați

Moșii de vară sunt cinstiți cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută în popor drept Sărbătoarea Rusaliilor.

Cel mai important obicei al acestei zile este datul de pomană. Femeile se trezesc de dimineață, pregătesc colacii, îi tămâiază și îi împart cu lumânare aprinsă. Apoi, credincioșii merg la slujbă pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a participa la parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

Obiceiuri din vechime sau superstiții

Din bătrâni se spune că în Sâmbăta Morților, nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că pe acolo trec duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea nici un fel de probleme este bine să dormi în propria locuinţă.
Tot în această zi, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniți, spune tradiția.

Ce se împarte cu ocazia Moșilor de vară

De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.
De exemplu, la sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales celor nevoiași şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor. Mai mult, este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi.

Aceste vase trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere. În zona Argeșului, femeile fac în special gris cu lapte sau orez cu lapte, pe deasupra presărând sirop dulce sau praf de scorțișoară.

La data de 3 iunie este și pomenirea Sf. Mc. Luchilian, Ipatie și Paula fecioara.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress