7.7 C
Pitești
05 mart. 2024

Oamenii și-au luat aghiasma mare în liniște

Oamenii și-au luat aghiasma mare în liniște

Zi de mare sărbătoare – Botezul Domnului (Boboteaza) a adus la biserici multă lume, în special pentru a-și umple sticlele cu aghiasma mare. Nu s-au înghesuit sau bulucit, cum s-a mai întâmplat în anii precedenți, piteștenii au fost civilizați, și-au așteptat frumos rândul, chiar dacă a fost mare aglomerație. Și preoții au găsit cele mai bune soluții pentru a o împărți civilizat, iar jandarmii prezenți la mai toate lăcașele de cult au adus un plus în a se respecta ordinea.

La un tur al câtorva biserici din oraș, am găsit aceeași atmosferă civilizată, care spune multe despre progresul făcut de piteșteni în această privință. Să nu uităm că Piteștiul a fost de câteva ori viral pe internet în clipuri cu oameni care se călcau în picioare pentru un pachet sau o sticlă de aghiasmă. Sperăm să nu se mai repete!

„Revenind la modul de folosire a Aghiasmei Mari de la Bobotează, din rugăciunile rostite de preot aflăm că ne aduce vindecare de boli sufleteşti şi trupeşti. Trăim vremuri în care omul înfruntă felurite boli ale trupului ori sufletului, adeseori cele fizice fiind generate de suferințele sufletești, de păcate și patimi. Să nutrim convingerea că apa sfințită ne vindecă, întrucât ne sporește credința, dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.

Tot din cuprinsul rugăciunilor din rânduiala sfințirii Aghismei Mari aflăm că ea se arată izbăvitoare de patimi și izgonitoare a duhurilor celor rele. Avem nevoie de ea, căci adesea diavolul caută cu orice chip să ne piardă, îndemnându-ne la păcat; apa sfințită la Bobotează ne dă putere să biruim ispitele, să ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu, izvorul sfințeniei și al iubirii.

Se cade, aşadar, ca fiecare creștin să aibă în casă un vas cu Aghiasmă Mare, să-l țină la loc curat, după cum ne învăță bătrânii noștri, să guste cu evlavie din ea în zilele de post, în vreme de necazuri, ispite, nevoi sau grele suferințe, dar numai după ce primește dezlegare de la duhovnic. Unii preoți rânduiesc celor pe care-i spovedesc Aghiasmă Mare înainte de a primi Sfânta Împărtășanie. Sunt credincioși care în Postul Mare, se nevoiesc postind aspru sau negru, primind dezlegare de la povățuitorul lor spiritual să guste spre seară  câteva guri de Aghiasmă Mare. Cei pe care duhovnicul îi oprește de la dumnezeiasca Euharistie din pricina unor păcate grave, pot lua Aghiasmă Mare, cu încuviințarea duhovnicului ca mângâiere şi nădejde a mântuirii lor, ca leac spre tămăduire și îndreptare în vederea apropierii de potir.” (Doxologia.ro)

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI