Astăzi, 09 ianuarie, începând cu ora 10.00, polițiștii argeșeni desfășoară o acțiune în sistem integrat, cu scop umanitar dar totodată și preventiv, pentru oferirea unei băuturi calde și a unui pachet cu mâncare persoanelor fără adăpost care stau în case abandonate pe raza municipiului Pitești.
La acțiune participă polițiști de ordine publică, reprezentanți ai Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității, dar și reprezentanți ai I.J.J. Argeș și I.S.U. Argeș.
Punctul de plecare al echipajelor este sediul Secției 4 Poliție Pitești (Prundu).
Dincolo de scopul umanitar în sine, această acțiune are și un scop profesional. Polițiștii au o bază de date cu aceste persoane, printre atribuțiile acestora fiind și supravegherea îndeaproape a persoanelor din această categorie, care datorită sărăciei și educației precare pot deveni ușor infractori sau persoane abuzate de infractori. E mai bine să fie controlat fenomenul infracțional, poliția ținând aproape de grupurile de risc.
Într-o clădire dezafectată a CFR-ului, de pe strada Gării, și-au încropit o locuință (temporară) doi oameni sărmani. Nu au fost mirați de prezența polițiștilor, pentru că au mai primit vizite de control, dar au fost mirați că au primit de la aceștia două pachete cu mâncare și două ceaiuri calde. Un ajutor binevenit pe frigul ăsta. Oamenii au fost sfătuiți totodată să fie atenți să nu dea foc locuinței când se încălzesc cu mijloacele rudimentare de încălzire pe care le au la dispoziție.
Pe strada Cuza Vodă, printre buruieni și lăstăriș crescut cât statul unui om, dar și printre tone de gunoaie, într-o curte cu două imobile abandonate, și-au stabilit locuința ad-hoc mai mulți oameni fără adăpost. Ei sunt o mică comunitate, și-au luat în proprietate camerele insalubre și viețuiesc și ei vai mama lor. Munți de gunoaie, șobolani morți, mizerie peste tot, fără uși și fără geamuri…
Actiunea polițiștilor se vrea a fi și un semnal de alarmă pentru autorități că ceva trebuie schimbat. Credem că societatea nu face suficient pentru cetățenii aceștia. Fondurile europene ar trebui să se îndrepte și spre rezolvarea unor probleme locative disperate, și spre aducerea acestor oameni de la marginea societății, în interiorul ei. Poate pentru unii, mai tineri, s-ar mai putea face ceva. Sau poate nu, dar merită încercat.
Un alt cuib țintit la fix de polițiști este pe bdul Republicii, în fosta policlinică CFR. Aici unii locatari s-au simțit cam deranjați de vizita noastră. Oricum, ceea ce am văzut este foarte grav. Chiar dacă majoritatea dintre ei sunt pașnici, trăiesc din cerșit și ajutoare sociale, ei pot fi ușor ținta traficului de persoane sau al altor infracțiuni. Polițiștii nu au cum stopa fenomenul infracțional atâta vreme cât există astfel de puncte vulnerabile și periculoase. Existența lor în astfel de condiții aruncă o pată pe obrazul societății.
Dar… Se știe, situația e de ani buni, nu de ieri, de azi. Este o altă față a vieții, de care e bine să ținem cont. Sunt oameni care prin împrejurări dramatice – unele, altele care țin de comportamentul lor, au ajuns în aceste locuințe de care efectiv se folosesc abuziv, pe care proprietarii le-au revendicat în instanță iar acum nu le îngrijesc. Primăria a crescut impozitele pentru aceste proprietăți (case și terenuri abandonate) până la 500%, dar asta nu are momentan nicio eficiență, după cum vedeți. Vai de noi!