10.9 C
Pitești
17 oct. 2021
spot_img

O statuie virusată

Cu câteva zile în urmă a fost dezvelită, în piața centrală a orașului Sibiu, statuia lui Samuel von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei în timpul ocupației, respectiv administrației habsburgice. Baronul austriac reprezentant al ocupantului a avut o atitudine ostilă față de populația majoritar românească, drepturile acesteia nefiind recunoscute și legiferate. Mai mult decât atât, acest personaj controversat nu este străin de sfârșitul celor trei reprezentanți ai țărănimii iobage din Transilvania – Horia, Cloșca și Crișan. Nu sunt istoric, nu intru în detaliile vremurilor respective dar nu poți rămâne pasiv la ceea ce se întâmplă, de la o globalizare sălbatică și forțată la o atitudine duplicitară a unor politicieni, momentan la butoanele puterii.
Toate directivele vin de la Bruxelles iar reprezentanții poporului român nu pot și nu au posibilitatea de a-și impune punctul de vedere, cel în care sunt vizate interesele românești. Mai mult, președintele ,,vorbește în germană” și nu prea înțelegem ce glăsuiește și pentru cine ! Iar atitudinea sa de pasivitate și indiferență față de războaiele interne care se desfășoară în guvern, în parlament și în aproape toate zonele administrative justifică tupeul lui Cîțu, sfidarea lui Orban, infatuarea și aroganța lui Barna, a tuturor celor lipiți de scaunul puterii prin însumarea unor procente girate și garantate de urmașii nobilimii servile lui Brukenthal.
Este bine ca reprezentanții președinției să ne comunice și nouă, muritorilor de rând, gânditori în limba română, ce semnifică această paradă la cel mai înalt nivel – eradicarea virusului, terminarea pandemiei, continuarea sfidării populației majoritare – prin festivismul și onorurile ce au avut loc. În altă conjunctură, președintele și-ar fi îmbrăcat geaca roșie și ne-ar fi vorbit despre golăneală. Golăneala altora, normal !
De pe soclul său, fostul guvernator sfidează istoria și zâmbește cu mândrie la vremurile ce par pregătite în laboratoarele occidentului, minunându-se că astfel de scenarii pot prinde viață, contaminând zone dens populate cu repercusiuni mai mari decât cele produse de COVID. Am speranța că ea, statuia, va rămâne doar un suport pentru porumbeii din piață și o toaletă de noapte pentru liliecii ce dau târcoale gorunului lui Horea.
În aceste vremuri tulburi, o statuie virusată poate declanșa o reacție socială în lanț pe care restricțiile nu o pot neutraliza. Și nici măcar …

ANTIVIRUS

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

2,435FaniÎmi place
63AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI