Nu vreau să fiu președinte!
Vreau să râmân așa. Fiu al satului românesc.
Că ambasador tocmai fusăi „uns”.
Și nu oriunde…
Ambasador la Bookland, un ONG din România care m-a onorat.
Gală de… gală
„Că o să iasă chiar așa, nu ne-am fi putut imagina…
Prima ediție a Galei BookLand a-ntors în oameni „cheița” amintirilor și bine a făcut!”
Așa își încep postarea, pe pagina lor de Facebook, (nu pe tik tok!😅) cei de la această asociație care, de 14 ani, aduce frumosul în inima copiilor de la sate.
Și, da! A fost de vis. Un vis frumos de sfârșit de noiembrie.
Aproape că nici actorii, care sunt obișnuiți cu scena și sălile de teatru, ori personalitățile publice, de la Prințul Nicolae al României, la profesorul și interpretul de folclor maramureșean Grigore Leșe, (și acestea sunt doar câteva nume), toate prezente la Gala BookLand, nu și-au imaginat ce seară magică urma să fie. Pe 25 noiembrie, la Sala Studio a Teatrului Național din București.
De la intrare, unde stătea lungit în întâmpinarea invitaților, nu covorul roșu, ci un preș frumos urzit la războiul bunicii, apoi copiii de la Școala din Leleasca, Olt, care te întâmpinau cu pâine și sare (pâine coaptă în cuptorul de cărămidă arsă de la țară), până la baloții de iarbă și butoaiele care aminteau de pivnița bunicilor.
Iar creațiile semnate de copii, inspirate din „Viața la țară”, aminteau și ele de cum curg zilele la sat (cu bune și cu rele, deopotrivă).
Pe scenă, nume cu renume
„De fiecare dată, au dat tonul momentelor de neuitat carismaticii noștri prezentatori Mihaela Tatu & Rareş Florin Stoica. Pe scenă a urcat, deschizând seara cu cânt și veselie, Constantin Enceanu (alături de care am râs la pozna cu cireșele furate). Maestrul Dan Puric ne-a vorbit, cu multă emoție, despre cum educația și credința merg mână în mână. Știați că atunci când era mic, a scris o poezie al cărei titlu era „Eu vreau să mă fac ceva”?
Iar cum noblețea și caritatea sunt surori, Principele Nicolae nu putea lipsi, asa că ne-a făcut onoarea de a transmite un mesaj puternic tinerei generații. A urmat un moment muzical de excepție, susținut de cântăreața de jazz Luiza Zan. Iar scriitoarea Doina Ruști ne-a purtat în lumi apuse, cu un fragment literar extras din recentul său roman „Zavaidoc în anul iubirii”. Alături de regizorul și scenaristul Cristi Puiu am chicotit, aflând de ce chiulea de la școală, iar indemnul său sincer a fost acesta: să nu căutăm succesul (adică să nu facem din asta miza vieții), căci el va veni singur acolo unde-i este menit să vină.
Apropo de menirea omului, și monumentalul Grigore Leşe ne-a făcut marea bucurie de a urca pe scenă. Nu doar că a cântat la fluier, dar a și fredonat împreună cu publicul un colind de suflet. Cum tradițiile ne însoțesc la tot pasul (și ce bine că-i așa!), micii folcloriști de la Școala Gimnazială Leleasca (jud. Olt) s-au prins în horă și „ne-au luat ochii” cu portul lor autentic (jos pălăria, doamna director Carmen Stroe!). Că tot veni vorba de copii talentați, și cei de la Școala Gimnazială Iedera de Jos (jud. Dâmbovița), pregătiți de actrița și Ambasadoarea BookLand Adriana Trandafir, au fost la înălțime! Sceneta lor ne-a emotionat până la lacrimi, căci scenariul (unul inspirat din realitatea vieților lor) ne-a arătat câte gânduri, frământări și greutăți nespuse au ei pe suflet.
România rurală (cu și fără bujori în obrăjori) e ceea ce am vrut să arătăm tuturor celor prezenți în sală. Așa că, în continuare, „tabloul” rural s-a completat de minune cu un fragment din „Moromeții”, citit de însuși fiul scriitorului Marin Preda, Ambasadorul BookLand Alex Preda.
Și dacă încă vă întrebați ce nu i-a lipsit, ce nu îi lipsește și ce nu îi va lipsi românului (indiferent că-i de la sat sau că-i de la oraș), ei, bine, răspunsul este acesta: umorul! Bogdan Tătaru, cu show-ul lui de stand-up comedy, ne-a binedispus din plin! Încă o interpetare din folclor ne-a animat seara și asta datorită rapsodului Pamfil Roată. Când i-am auzit pățania cu pupăza de la serbare, mai-mai că ne-am gândit că ne face și nouă vreo surpriză! Am mai avut alături un cuplu de senzație, ce ne-a încălzit inimile! Cin’ să fie, cin’ să fie? Vasile Muraru și Valentina Fătu – plini de viață și mereu cu zâmbetul pe buze (așa cum îi știți!). Valentina a avut o istorioară din copilărie cu și despre… gogoși. Ne-am prăpădit de râs!
Din marea familie BookLand face parte și Sergiu Mihalcea (despre care am aflat o anecdotă cu… parfum!). De la aniversarea noastră (am împlinit 14 anișori!) nu puteau lipsi nici Cornel Bertea Hanganu (expert în educație duală) și nici Constantin Pașol – om de radio și unul dintre „părinții spirituali” ai campusului școlar pe care îl construim în Vulturești (jud. Argeș).
Două tinere talente, Alisia Sere & Ioana Bîlea, ne-au fermecat cu vocile lor. Tot ce v-am povestit s-a întâmplat în Sala Studio a Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti. Mulțumim din suflet pentru găzduire și suport! Pe cuvânt că merită să răsfoiți albumul unei seri memorabile, prieteni!
Vă mulțumim, vă iubim și vă prețuim din tot sufletul, dragii noștri camarazi, ambasadori, mentori, colaboratori & parteneri!”, este descrierea serii făcută de echipa BookLand.
P.S. „În cadrul galei, am anunțat câștigătorii celor mai mari trei burse de studiu acordate în țara noastră, precum și câștigătorii celor trei premii speciale. Mulțumim partenerilor PRO TV & Star Transmission & Star Assembly !” notează cei de la ONG-ul aflat la ceas de sărbătoare.
Eu nu mai am multe a spune, căci ce era de spus, s-a spus.
M-am bucurat că eu, copil venit de la țară, am ajuns Ambasador. Și nu orice ambasador, ci unul de onoare.
Nu știu ce au văzut cei care m-au numit, în speță Mihaela Petrovan, dna Președinte (că ambasadorii așa sunt numiți, prin decret prezidențial).
Poate că-mi place voluntariatul. Sau că nu am spus nu, când aș fi putut s-o fac. Sau, cine mai știe…
De radio (postul unde lucrez) nu vorbesc aici. Vă las mai bine să-l ascultați. Dacă vă place.
Acum gala a trecut.
Las câteva instantanee de la eveniment, promițându-vă că la anul, vă scriu mai din vreme. Adică, și înainte de eveniment.
La mulți ani BookLand!
La mulți ani doamna Președinte, Mihaela Petrovan!
Constantin PAŞOL
jurnalist
Radio România
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România