Politicienii se cam încurcă în declarații, nu se știe exact ce număr de facturi au fost emise greșit. Primul ministru a anunțat ieri că ar fi un milion, dar azi s-au vehiculat cifre de chiar 4 milioane. Oamenii însă nu sunt interesați de numărul lor, ci de valoarea acestora. Când se trezesc cu facturi de 5-6 ori mai mari decât de obicei, majoritatea cred că e o greșeală.
Prima dată trebuie verificat consumul: dacă este cel real, sau a fost estimat mai mult. Unii dintre furnizori au estimat un consum mai mare, pentru a lua bani în avans. O altă rubrică ce trebuie verificată este soldul anterior, la unele facturi este cumulat consumul cu soldul anterior care e posibil să fi fost achitat între timp. Următorul de verificat este prețul, pentru că el fusese plafonat inițial la 1 leu/kw la electricitate și 0.37 lei/kw la gaze, pentru luna ianuarie. Așadar, dacă pe factură este trecut un preț mai mare, înseamnă că factura este emisă greșit.
Guvernul a anunțat că facturile emise greșit vor fi refăcute în 15 zile și nu se vor aplica penalități de întârziere la acestea. De asemenea, ne-a asigurat că nu se vor face debranșări pentru neplata acestora. Numai că sunt și facturi emise corect, iar acestea trebuie plătite. Totul e să ne descurcăm în hățișul cifrelor de pe o astfel de factură destul de complicată. Greu sistem de facturare au ales furnizorii, parcă special să nu înțeleagă nimeni nimic.