20.9 C
Pitești
20 mai 2024

Mioveni: O mare de oameni îmbrăcați în costume populare

Mioveni: O mare de oameni îmbrăcați în costume populare

În această după-amiază a avut loc la Mioveni „Parada Portului Popular Românesc”, în cadrul unui eveniment de amploare intitulat ca în fiecare an „România de la Argeș. Noi păstrăm tradiția!”

Copiii din Mihăești – însoțiți de primarul Andreea Crâmpiță Matei

Copiii din Stâlpeni, însoțiți de primarul Gabi Șerbănoiu

 

Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, Ziua Națională a Portului Tradițional din România a fost instituită prin Legea 102 din 2015.

La evenimentul de la Mioveni au participat delegați ai mai multor județe din țară, oficialități ale județului, parlamentari argeșeni, toți îmbrăcați în costume naționale.

Evenimentul este organizat de către Consiliul Județean Argeș, prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești (director Elena Iagăr), în parteneriat cu Primăria Mioveni și Centrul Cultural Mioveni.

Au fost prezenți de asemenea mai mulți primari ai comunelor argeșene, în marea de oameni i-am remarcat pe Andreea Crâmpiță Matei de la Mihăești, pe Gheorghe Stancu de la Bascov, Gabi Șerbănoiu de la Stâlpeni și Ion Gârleanu de la Bogați. De asemenea, pe primarii de la Cetățeni si Nucșoara, dar și din alte localități.

La evenimentul care a umplut bulevardul dar și piața centrală a Mioveniului participă iubitori si păstrători ai tradițiilor populare autentice din mai multe localități ale județului Argeș. Astfel, circa 2000 de copii sunt prezenți la eveniment, 1643 din județ iar restul de la Școala Populară de Arte și Meserii.

Grupurile folclorice și de dansuri tradiționale sunt însoțite în majoritatea lor de către primarii localităților respective, aceștia purtând eșarfa tricoloră – semnul distinctiv al autorității publice.

Unul dintre cele mai frumoase dansuri tradiționale din lume – CĂLUȘUL, specific zonei de sud a județului, al cărui costum tradițional este extrem de minuțios elaborat, nu a lipsit de la eveniment. Călușarii au încins jocul, tropotind, completat de sârbele și horele celorlalte ansambluri populare, care au făcut deliciul publicului.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI