Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat demisia din funcție, în urmă cu 10 minute. Anunțul a fost făcut pe pagina sa de facebook:
《 Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine să încep reformarea din temelii a sistemului național de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele…
Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.
Proiectele legilor “România Educată” reprezintă cea mai bună șansă pentru o educație așa cum cred că ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.
Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales să susțină educația!》, și-a motivat acesta decizia.
Pe de altă parte, dacă sunteți cititorii ziarului nostru, ați observat cât l-am criticat pe respectivul ministru pentru toate deciziile luate alandala, fără o minimă informare la sursă, adică în școli. Numai dacă dați căutare dupa cuvântul „Cîmpeanu”, găsiți câteva zeci de articole despre acest personaj controversat.
Dar azi vă supunem atenției o postare a dlui Emanuel Soare, fost prefect de Argeș și fost coleg de partid cu Cîmpeanu, dar care acum este președintele partidului Forța Dreptei în Argeș și profesor la Universitatea din Pitești: 《Pentru mine este foarte clar că societatea românească nu mai suportă impostura, falsitatea, lipsa de integritate morală sau profesională. Indiferent de funcția sau demnitatea publică pe care o ocupă cineva, acea persoană trebuie să fie autentică, cinstită și să urmărească întâi interesele celor pe care trebuie să îi servească prin poziția pe care o deține, nu să își vadă doar interesele proprii.
Demisia ministrului educației a avut loc la presiunea publică a cetățenilor și a profesioniștilor din educație, indiferent de ceea ce dumnealui dorește să prezinte în public. Ori ești onest, ori nu. Oamenii simt impostura de la o poștă și nu o mai tolerează.
Programul România educată pe care ministrul educației a dorit să îl impună cu orice preț nu este un proiect autentic, nu are legătură cu problemele reale ale educației, deci nu va putea fi niciodată aplicat. În plus, prin introducerea unor măsuri aberante în proiectele de legi ale educației, precum desființarea CNADTCU, prescrierea abaterilor de la normele de integritate academică după 3 ani, accesul persoanelor fără pregătire psihopedagogică și metodică în învățământ și multe, multe altele asemănătoare, s-a compromis însăși ideea de reformă a educației. Nimeni nu va mai fi receptiv la schimbări în educație de acum încolo, gândindu-se la ce alte măsuri ascunse sunt vizate de cei care le propun.
E păcat că, pe de o parte, clamăm necesitatea realizării unei educații de calitate, care să ne ajute copiii să facă față provocărilor lumii contemporane, dar, pe de altă parte, instituțiile responsabile sunt conduse de oameni care nu au nici măcar cei 7 ani de acasă, disimulează caracterul și coloana vertebrală și se folosesc de sistemul decizional pentru a-și ascunde păcatele.
Sper ca următorul ministru al educației să șteargă cu buretele toate aberațiile proiectelor legilor educației atât de clar exprimate în spațiul public, inclusiv de către un grup de peste 200 de specialiști universitari în științele educației, și să se aplece asupra problemelor reale ale educației cu gândul sincer de a le rezolva cât mai repede. Mă îndoiesc, însă, că acest lucru se va întâmpla sub patronajul acestor guvernanți.》, a postat Emanuel Soare pe pagina sa.