Actualul ministru în ale școlilor și universităților, înainte de a fi promovat la UNESCO pentru ,,ameliorarea” culturii și eventual științei, în țările defavorizate își ,,desăvârșește” opera despre care nu avea cunoștință când a fost numit pe post. Este regretabil că un bucureștean cu nume de capitală – Țara Moților, unde Mocănița Apusenilor încă scrie istorie, a intrat cu tancul (este contemporană ideea) în școala românească, inventând argumente doar de complezență pentru ,,a se face voia sa” – misiune politică de grad zero!
Sunt organizate, ca să dea bine la public, întâlniri cu părinții ai căror copii nu vor face școală după aberantele propuneri legislative – nu vor mai fi elevi, cu studenții care… nu vor mai fi studenți, adică cu persoane neinteresate de impactul legii asupra viitorilor cursanți. Aproape zilnic știrile la toate agențiile de presă debutează cu… ,,Gata, s-a hotărât !” – fără teze, module de an – fără semestre (trimestre), cu sau fără burse, cataloage cu rubrici și structură nouă la cheremul unor politicieni de ocazie, calendar nou pentru anul școlar următor… toate acestea fără a fi stipulate în proiectul legii (un fel de garnitură la meniul servit la minister). Și cum un meniu neadaptat diagnosticului produce reacții adverse grave tot așa intervențiile ministrului tip ,,Alba – Neagra” vor avea consecințe iremediabile. De la grilele de evaluare s-a trecut la Admis/Respins iar după câteva zile le transformăm în calificative – Foarte bine, Bine, Suficient sau Insuficient (Educație Fizică, Educație Muzicală, Desen și Religie) ca-n ,,Visul unei nopți de vară”! Notele de la aceste discipline influențează, chipurile, numărul de burse (!?) deși această justificare contrastează flagrant cu măsurile luate în acest sens – decizia pentru stabilirea numărului de burse și cuantumul acestora trece în responsabilitatea școlilor!
Despre greșelile și gafele ministeriale nu răspunde nimeni – ,,Ușor cu pianul pe scări” – (Marin Sorescu), domnule ministru! Au fost examenele naționale cu mii de contestații, cu programa de examen modificată departe de curricula de bază, cu evaluări superficiale, cu subiecte distribuite eronat. Este bine să-i amintim domnului din jilțul lui Spiru Haret și ștergătorilor de praf (aspiranților) din subordine că ,,vocalizele” nu sunt indicate după pandemie ci doar măsurile eficiente, clare, precise mergând până la demisii (chiar de onoare). Iată câteva argumente:
– 38 de elevi de la Școala Valea Mare și respectiv Călui – Olt au primit, la Evaluarea Națională – limba română, subiecte pentru… minorități. La ora 14, după ce au susținut proba, elevii primesc subiectele de rezervă încercându-se mușamalizarea, dar evaluarea elevilor s-a făcut după primele lucrări – subiecte pentru minorități cu predare în limba engleză! S-a dus cineva, de la minister, la mănăstire să se pocăiască? Nu am auzit!
– La examenul de bacalaureat, un elev din Vaslui este notat cu 8,45 – logică, 9,25 – istorie și… 4,85 – limba română! Sigur la disciplina cu 4,85 s-a folosit ,,balanța farmaceutică” sau a primat cinismul! Analizând baremul, cele 15 sutimi pentru promovare se găseau doar în… bunăvoință sau bun simț!
– Tulcea – Evaluarea Națională – Matematică, de la 6,70 la 9,45 după contestații!
– Constanța – eleva Casandra (nu a primit cod pentru… anonimizare) primește nota 10, după contestații, în loc de 9,75! Știți că nota 10 este unică, fără dubii, chiar fără virgulă? Se pare că și evaluatorii sunt selectați tot pe criterii politice!
– Bihor – de la 2,80 la 8,70 (e-o cale atât de lungă… ) după contestații, normal! Motivați fără să clipiți – eroare materială, dar eroare materială a fost și la ,,Colectiv” și Doamne ferește să nu se repete, eroarea, la… Zaporoje (rămâneți fără turmă!)
– Prahova – Măneciu Pământului, limba română de la 5,50 la… 9,25; și câte or mai fi nespuse, neaflate, dosite, pitite. Cine răspunde sau cum răspundeți domnule încă ministru? Cei care nu au depus contestații rămân la stadiul de… victime colaterale? Într-o lume normală, printr-un ordin de ministru (cum ați făcut cu bursele) ar fi fost recorectate toate lucrările pentru o ierarhizare reală. Dar dumneavoastră aveți misiune, sunteți ocupat cu statistici și demolări pentru a revigora cultura de… ,,Ciulinii Bărăganului” și a asigura forța de muncă pentru recoltarea căpșunilor și sparanghelului… în frumoasa noastră Europă.
Ana Dumitru,
Încă profesor