Ligia Deca, Ministrul Educației, în vizită în Argeș. În afară de întâlnirile politice, Ligia Deca a vizitat Colegiile Al.Odobescu și I.C.Brătianu și își va continua vizita la Curtea de Argeș, la Liceul Tehnologic „Regele Mihai I”. După experiența din Argeș, unde a avut întâlniri cu inspectorii școlari, cu directori ai unităților de învățământ, precum și cu elevi și profesori, ministrul Deca spune că își propune să facă asta mai des.
De vorbă cu elevii și profesorii
La cele două colegii din Pitești, ministrul a avut întâlniri cu elevii și cadrele didactice, aceștia au venit cu propuneri în ceea ce privește curricula școlară, pe care Ligia Deca a spus că le va lua în considerare și pe cât posibil va încerca să le pună în practică. Și aici s-a referit la introducerea unor materii care să pregătească elevii pentru viață, cu accent pe educația financiară sau juridică, să fie stimulată și valorizată creativitatea, în special la examene, și nu memorarea. De asemenea, a fost impresionată de demonstrația făcută de echipa de robotică al Colegiului Odobescu.
Ministrul a prezentat mai multe domenii în care ministerul va investi: educația timpurie, digitalizarea Universității din Pitești, crearea Consorțiului Regional pentru Învățământul Dual având ca lider de parteneriat UAT Oraș Mioveni (un proiect de circa 100 de milioane de lei fără TVA și care se află în faza de contractare). Vor fi și dotări noi în școli, în sălile de sport etc. Astea toate, pe lângă majorarea salariilor profesorilor cu 50%, un efort bugetar consistent dar pe care actuala coaliție și l-a asumat.
Ministerul Educației va investi în dotarea școlilor cu laboratoare de înaltă tehnologie „Smart tech”. În Argeș sunt depuse 36 de proiecte, pentru care școlile vor primi finanțare, 13 dintre aceste școli vor avea chiar două astfel de laboratoare inteligente, în special acolo unde sunt sunt mai mulți elevi sau mai multe profiluri .
Chiar astăzi, ministrul Ligia Deca a semnat contractul pentru dotarea Colegiului Al. Odobescu cu un laborator de înaltă tehnologie și a oferit diplome elevilor și profesorilor cu rezultate excepționale la olimpiadele și concursurile școlare, inclusiv sportive.
De asemenea, Ligia Deca a anunțat și alte investiții în școlile din Argeș (investiții generale – 98 de proiecte pentru 191 de unități școlare, în valoare de 163 milioane lei fără TVA), proiecte privind combaterea abandonului școlar (Argeșul are 33 proiecte depuse și în derulare), investiții în „școli verzi”, pentru care 5 unități de învățământ din Argeș au depus proiecte, valoarea acestora fiind de 33 milioane lei fără TVA, etc. De asemenea, a anunțat și că 25 de microbuze școlare electrice au fost alocate comunelor din Argeș.
Întrebată de jurnaliști ce trebuie făcut pentru ca tinerii care nu pot absolvi un liceu sau nu pot lua bacul, să învețe măcar o meserie (e lipsă acută de meseriași în România, am ajuns să importăm forță de muncă din țări asiatice), ministrul a spus că va intensifica eforturile de dezvoltare a învățământului dual, în colaborare cu agenții economici din zonă, în funcție și de cerințele acestora. Există o preocupare a Ministerului în acest sens, dovadă fiind și înființarea Consorțiului Național pentru Învățământul Dual amintit mai sus.
Fugarii aduși acasă pe banii lor
PNL Argeș a organizat o conferință, în cadrul căreia președinta PNL Argeș și ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat și noutăți din domeniu. Astfel, s-a amintit faptul că în ceea ce-i privește pe fugari, adică pe cei care se sustrag executării pedepselor cu închisoarea, a propus modificarea legislației în sensul că toate cheltuielile efectuate cu aducerea lor în țară vor fi suportate de aceștia și nu de statul român, ca până acum. Numai în anul 2023 statul român a cheltuit pentru aducerea în țară a 1530 de fugari peste 10 milioane de lei. Proiectul de modificare a legii este postat pe site-ul Ministerului Justiției, la secțiunea Transparență Decizională, fiind în dezbatere publică. Modificarea legii are și o componentă preventivă, pentru că vor trebui să plătească niște sume mari de bani, iar asta îi va descuraja pe aceștia să se sustragă de la executarea pedepselor, fugind în alte țări.
Întrebată dacă este îngrijorată de faptul că tot mai mulți judecători și procurori pleacă la pensie, Alina Gorghiu a spus că este mai degrabă „preocupată” de acest subiect, dar nu îngrijorată, pentru că alte 700 de noi cadre vor intra anul acesta în sistem, ceea ce va acoperi necesarul de personal.