18.2 C
Pitești
19 mai 2024

Leii au venit la Pitești pentru a încuraja antreprenoriatul în rândul tinerilor

Leii au venit la Pitești pentru a încuraja antreprenoriatul în rândul tinerilor

Am fost martorul celui mai așteptat eveniment al anului pentru descoperirea vocației și dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul liceenilor. Azi, 12 aprilie, a avut loc la Pitești etapa locală a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, organizată de CONAF – Sucursala Argeș, începând cu ora 10.30, la Filarmonica Pitești.

Juriul, format din 5 antreprenori de marcă ai României, printre care și membri distinși din CONAF: Dragoș Anastasiu, Alina Gamauf, Bogdan Micu, Lelia Mancas, Corneliu Bodea, cunoscuți publicului piteștean de la emisiunea „Imperiul leilor”.

Au vorbit mai multe personalități, printre care Cristian Gentea, Primarul municipiului Pitești, Marius Nicolaescu, Vice-președinte CJ Argeș, Radu Perianu, Prefectul Județului Argeș, Alin Călinescu, manager Centrul Cultural Mioveni, Cosmin Andrei Neacșu – Președinte Fondator Asociația YouStars.

11 echipe

Unsprezece echipe din tot atâtea licee din Argeș au venit cu idei de afaceri pe scenă, în fața unui juriu format din cei cinci antreprenori de succes la nivel național. Cu emoții, dar și cu curaj, elevii și-au expus ideea de afaceri în 5 minute și au fost supuși tirului întrebărilor membrilor juriului în 10 minute.

Echipele de tineri și-au gândit și din punct de vedere economic afacerea, și-au elaborat planul de afaceri, și-au făcut proiecțiile financiare și deja și-au estimat obținerea de profit.

Echipele provin din următoarele licee: C.N Dinicu Golescu Câmpulung, Liceul Ion Mihalache Topoloveni, Colegiul Național Zinca Golescu, Colegiul Economic Maria Teiuleanu, Colegiul Național Al. Odobescu, Liceul Teoretic Ion Cantacuzino Pitești, Colegiul Național Vlaicu Vodă Curtea de Argeș, Liceul Iulia Zamfirescu Mioveni etc.

Afacerile propuse sau imaginate de elevi au fost în special din domeniul petrecerii timpului liber al tinerilor sau copiilor, în domeniul educației, al fabricării unor jucării inventive, o aplicație pentru eliminarea risipei alimentare,  producerea de energie electrică ieftină, implicare în recrutarea de personal, design vestimentar personalizat, sau o platformă de pregătire pentru examenul de Bacalaureat.

Copiii au fost extrem de convingători și, așa cum au spus toți speakerii de la acest eveniment, ei sunt toți câștigători, chiar dacă nu toți vor reuși să ajungă pe podiumul național de la București.

Amploarea evenimentului

Maratonul pentru Educație Antreprenorială, ediția a doua, este cel mai amplu program național dedicat descoperirii vocației tinerilor, care se adresează atât liceenilor cu abilități antreprenoriale, profesorilor, cât și antreprenorilor care vor întâlni în adolescenții înscriși la concurs angajații de mâine.

Anul acesta se va desfășura în peste 20 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată pe 23 mai, la București.
În cea de a doua ediție a ”Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, începând cu luna ianuarie și până în prezent, au participat la orele de educație antreprenorială peste 12.000 de elevi din peste 130 de licee din 40 de localități din țară, din peste 20 de județe.

Orele de educație antreprenorială preced competiția planurilor de afaceri și au fost susținute de peste 150 de antreprenori. Semifinale ale competiției de planuri de afaceri au avut loc în: Galați, Timișoara,Brașov, Brăila și vor continua și în județele: Alba, Arad, Bihor, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iași, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Tulcea și Mun București.

Ediția I a Maratonului pentru Educație Antreprenorială 2023 a reunit 5.000 de elevi, din 12 județe, a creat 100 de echipe ce s-au luptat pentru marele premiu, reunind pe scenă 150 de speakeri și membri ai juriului, figuri proeminente din lumea afacerilor, reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene și autorităților locale.

Programul este inițiat de CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, în parteneriat cu Ministerul Educației – România, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.

PREMIANȚII

Premiul I în valoare de 3000 lei și Premiul (special) Gold de la Money Gold în valoare de 4000 lei au fost obținute de echipa Colegiului Zinca Golescu din Pitești. Cei trei tineri, care sunt și membri ai echipei de robotică TehnoZ, și-au înființat o firmă care produce jucării inteligente dar și ecologice în același timp, iar livrarea către clienți se face pe bază de abonament pe 6 și 12 luni, clientul primind în fiecare lună o altă jucărie.

Prețul estimat al unei astfel de jucării este de 70 de lei, iar în funcție de abonament, poate scădea. Clienții lor s-ar încadra în grupa de vârstă 6 – 14 ani.  Membrii echipei au adus pe scenă și au prezentat juriului prototipurile a 3 jucării proiectate și executate de ei. Modul de prezentare a afacerii a fost unul profesionist, au arătat o echipă implicată și inventivă, dar și realistă – fiind singura echipă care și-a estimat corect șansele financiare și care a luat în calcul o pierdere financiară în primul an de funcționare a firmei. Bravo, felicitări! Mult succes în continuare!

CITEȘTE ȘI: Eveniment important la Pitești

Articolul precedent
Articolul următor

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI