11 C
Pitești
24 apr. 2025

Legea privind pensionarea opțională la 70 de ani și interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru bugetari a trecut de Senat

Senatul a aprobat în ședința de luni, 27 septembrie, proiectul de lege care prevede pensionarea opţională la 70 de ani şi interzicerea cumulării pensiei cu salariul pentru bugetari. 
Concret, atunci când vor îndeplini condiţiile de pensionare, bugetarii vor fi nevoiţi să aleagă dacă rămân angajați la stat până la 70 de ani sau ies la pensie. În categoria bugetarilor intră nu numai funcționarii din instituții și primării, ci și sistemul de sănătate și de învățământ. Cei care deja beneficiază de cele două venituri simultan, vor fi obligaţi ca în termen de 30 de zile să decidă pe care dintre acestea le vor păstra.

În ceea ce-i priveşte pe angajaţii din mediul privat, legea nu aduce nimic nou. Ca și până acum, salariații au voie să muncească chiar dacă au depășit vârsta de pensionare. Ei pot opta să rămână în câmpul muncii până la 70 de ani, dacă doresc, dacă starea de sănătate le permite și dacă angajatorul e de acord cu acest lucru. În sectorul privat se poate cumula pensia cu salariul.

Așadar, dacă vor să beneficieze și de pensie, și de salariu, pensionarii – care sunt în același timp și angajați la stat – sunt așteptați în mediul privat. Nimeni nu le interzice să obțină un venit suplimentar pensiei, dar nu în sistemul bugetar.

Cei mai afectați de această lege sunt pensionarii militari sau din structurile MAI care după ieșirea la pensie la 40-50 de ani, fiind evident apți de muncă, ocupau funcții cheie prin primării, consilieri personali ai primarilor, șefi pe la poliția locală, prin instituții, de regulă funcțiile unde se prevedea o anumită pregătire de specialitate: PSI, protecție civilă, paza bunurilor, ordine publică etc., unde se găsesc mai greu specialiști pricepuți.

Proiectul de lege prevedea inițial un amendament (o excepție de la regulă) în baza căruia demnitarii şi alţi bugetari cu funcţii înalte ar putea cumula pensia cu salariul, dar senatorii l-au respins (deși și ei ar fi fost vizați de această prevedere a legii!)  Bravo lor!

Proiectul de lege de mai sus nu se aplică încă. El va intra în vigoare după ce va fi adoptat de Camera Deputaţilor, promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress