12.4 C
Pitești
26 mart. 2025

Lege promulgată: Caravane medicale pentru zonele în care pacienții au acces mai greu la doctori

Pentru ca și cei ce trăiesc în zone în care nu există prea multe opțiuni atunci când vine vorba despre îngrijirea medicală să beneficieze de asistență în acest domeniu, s-a stabilit, printr-o lege promulgată marți de președintele țării, introducerea, în Legea sănătății, a conceptului de asistență medicală mobilă și a regulilor pentru asigurarea acestui nou tip de servicii medicale.
Concret, după cum apare în lege, care mai trebuie doar publicată în Monitorul Oficial pentru a se aplica, cei aflați în zone izolate sau care nu au acces facil la servicii medicale vor putea beneficia de asistență medicală mobilă. Vor fi considerate zone în care accesul la serviciile medicale este deficitar localitățile sau zonele dintr-o localitate unde accesul la serviciile de sănătate de orice tip este dificil din cauza populației reduse și a condițiilor improprii de locuit, din cauza distanței mari față de serviciile medicale (aflate la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat spital public) sau ca urmare a lipsei furnizării unei anumite categorii de servicii medicale în respectiva zonă.
Serviciile de asistență medicală mobilă se vor acorda cu prioritate gravidelor, copiilor și altor categorii de persoane vulnerabile din zonele defavorizate care se confruntă cu lipsa cabinetelor de medicină de familie, a medicilor de familie sau a asistenților medicali comunitari.
De asemenea, serviciile de asistență medicală mobilă vor fi furnizate și persoanelor care nu sunt înscrise la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate și mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum și persoanelor care nu au card de sănătate.
Asistența medicală mobilă va fi asigurată de medici de specialitate, dar și de alte categorii de personal medical specializat, respectiv de asistenți medicali sau moașe. În plus, în acest tip de acțiuni vor fi implicați și furnizori de servicii conexe actului medical, adică tehnicieni dentari, biologi, biochimiști, fizio-kinetoterapeuți, psihologi, logopezi, opticieni, tehnicieni de proteze și orteze etc.

Foto: descriptiv

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress