20.9 C
Pitești
20 mai 2024

Lege nouă pentru funcționarea azilelor

Lege nouă pentru funcționarea azilelor

𝐒𝐞 𝐫𝐞𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐚𝐳ă 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐞𝐦𝐞𝐥𝐢𝐢 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧ță 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥ă

S-a terminat cu licențele date din birou fără vreo verificare pe teren!
S-a terminat cu licențele provizorii prelungite la infinit!
„Clienții misterioși”  vor putea vedea ce se întâmplă în centre și apoi vor anunța ANPIS.
Beneficiarii nu vor mai putea fi ascunși prin subsoluri și plimbați dintr-un centru în altul pentru că întregul sistem va fi digitalizat.
Cei care încalcă legislația vor suporta inclusiv consecințele legii penale, iar amenzile cresc de cinci ori, până la 100.000 de lei.
ONG-urile, cultele religioase, instituțiile de învățământ, Avocatul Poporului și societatea civilă, în ansamblul său, vor avea un rol mai puternic.

Pachetul legislativ a ajuns în Parlament după ce a fost aprobat de Guvernul României

《 Pachetul legislativ pentru reforma sistemului de asistență socială, inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a ajuns în Parlament după ce a fost aprobat de Guvernul României.

Noul cadru legal nu mai permite funcționarea vreunui centru de asistență socială înainte de controlul temeinic în teren al inspectorilorDurata licenței provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fără cazare. De asemenea, licența provizorie se acordă o singură dată.

În cazul în care se constată încălcări ale condițiilor din noua legislație, licența va fi suspendată și retrasă mult mai rapid. Totodată, se introduc controalele inopinate, astfel încât furnizorii de servicii sociale să știe că trebuie să respecte în permanență drepturile beneficiarilor, nu doar când se licențiază.

Este introdus și conceptul de „client misterios”. Practic, persoanele desemnate de ANPIS vor putea să ceară informații în teren și să se documenteze în centre ca și cum ar fi beneficiari sau aparținători.

Întreg sistemul de asistență socială va fi digitalizat și vor fi înființate registre cu toți beneficiarii și furnizorii astfel încât datele să fie disponibile în timp real. Informațiile din documentația electronică vor putea fi confruntate în mod operativ cu situația din teren în timpul controalelor: numărul de beneficiari, proveniența lor, condițiile pentru care a fost acordată licența etc.

Cei care încalcă legislația vor suporta inclusiv consecințele legii penale, iar amenzile cresc de cinci ori, până la 100.000 de lei. În penal, este vorba despre art. 348 din Codul Penal care prevede că „Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Pachetul legislativ pune accentul pe parteneriatul cu societatea civilă, cultele religioase, instituțiile de învățământ, Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare și celelalte instituții.

 Facem cu toții echipă în sprijinul copiilor, vârstnicilor sau a celor cu dizabilități cazați în astfel de centre!  》, a transmis Ministerul Muncii.

 Asta-i bine!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI