Sunt îndrumat şi chiar rugat de foști colegi de liceu – ce liceu adevărat!, care acum sunt profesori, deci oameni ai şcolii, să scriu mai mult despre învăţământ, despre plăcerea ministrului şi a celor implicaţi în actul decizional privind școala românească, de a vorbi despre ,,analfabeți funcționali”, despre mediocritate, implicare sau transparență. Am urmărit, cu multă atenţie, în această săptămână ce și cum motivează acest ministru, apăsând pe consoane și scrâșnind din dinți, de ce elevii nu mai scuipă în zilele de luni și joi, care inițial părea o directivă obligatorie, în ,,eprubete” sau colectorul de salivă, ci scuipă în fața ministrului, protestând (bravo, domnule ministru) pentru jignirile aduse lor și profesorilor referitoare la evaluare, note, medii, valori, burse. Un adevărat ministru se ocupă și se implică în rezolvarea problemelor sistemului de care răspunde. Din câte cunosc, domnul agronom nu a trecut la Ministerul de Finanțe, ci trebuie să se preocupe de obținerea finanțării tuturor aspectelor din învățământ nu schimbând legea în timpul anului școlar. Nici la popice și nici la oină nu se întâmplă așa ceva, poate doar la barbut, unde competitorii își dau acordul, sau trișează împreună.
Gravitatea inițiativei ministeriale va avea repercusiuni asupra actului educațional, despre care vorbim din ce în ce mai puțin! Când și-au dorit posturile de miniștri sau guvernarea, respectiv puterea, se considera că acești oameni știu cu ce se confruntă, ce legislație este în vigoare și cum aceasta poate fi îmbunătățită pentru binele social, al omului, în speță al elevului și nu doar pentru comoditatea fotoliului ministerial!
Neglijând sau ignorând, să nu spun necunoscând, problemele esențiale ale sistemului, domnul ministru se transformă în contabil, eventual un absolvent al unui liceu de profil economic, seral sau frecvență redusă, justificând, în mod penibil, motivele pentru care a emis un ordin, peste noapte, afectând mii de elevi, aceștia făcând eforturi, în timpul anului școlar anterior, pentru a obține o medie mai mare de 8,50. Dar, acest ,,contabil” fericit că nu și-a găsit loc la Ministerul Agriculturii și nici în agronomia falimentată de predecesorii săi, nu discută despre miliardele alocate (!) în timpul vacanțelor pentru ore remediale (!) – e drept, bani europeni, dar bani, despre care elevii nu aveau habar și la care nu participau fiind… bursieri! Nu cumva ați făcut confuzii grave la întocmirea bugetului și ar trebui să răspundeți?
Am verificat la mai multe inspectorate școlare și nu am găsit un inspector pus pe funcție în urma unui concurs, însă toți implicați activ (nu contest valoarea lor, dar…) în viața politică, în comisiile de concurs pentru ocuparea funcțiilor de directori, în actul decizional pe plan local.
Apropo, pe site-ul Inspectoratului Școlar apare ,,Lista candidaților declarați reușiți la concursul de ocupare a funcțiilor vacante de director și director adjunct” – 17.12.2021. Din cei 135 de reușiți doar 11 sunt persoane, restul de 124 sunt… coduri! Sunt coduri ale unor roboți sau ale unor viitori directori care nu au puterea răspunderii și se ,,pitesc”, din motive greu de înțeles, de colegii de cancelarie? Rămâne să urmărim dacă elevii care vor primi bursă, de la domnul ministru – așa e cu proprietatea, vor fi coduri sau oameni? Unde este exemplul personal în fața elevilor și părinților a acestor candidați la o funcție de conducere? Vă este teamă că roșiți (nu se mai poartă) sau teamă de eșec (galbenul de la putere)? Sunt în coaliție, stați liniștiți!
Departe de aceste mizerii, aflați, domnule ministru, (poate vă transmit angajații dumneavoastră) că ați lovit grosolan în psihicul multor copii, producându-le un șoc emoțional, deposedându-i de un drept obținut prin muncă și care au crezut în cuvântul unor oameni puși pe funcții doar de niște… valuri! Aveți timp să îndreptați sau să plecați, pentru că acești ,,analfabeți funcționali – bursieri” cum i-ați numit, se pricep să și scuipe. Deocamdată în colectorul de salivă fiind deja consumatori de…
ANTIVIRUS