27 C
Pitești
24 sept. 2023

La Zalău – un „turneu cu tupeu”

La Zalău – un „turneu cu tupeu”

Echipele feminine din Liga Florilor se află în perioada turneelor de pregătire pentru noul campionat ce va începe la 30 august.

Rolul acestor jocuri este ca fiecare antrenor să-și vadă echipa la lucru ”în condiții reale”. Asta, pentru a descoperi cele mai bune variante de echipă cu care să atace campionatul. Perioada de pregătire a fost abordată diferit de tehnicienii ligii. Unii au început repede pregătirea cu mingea și jocurile cu alte echipe. Alții au mers în cantonamente pentru pregătire fizică, după care au intrat în sală.

Așa se face că unele echipe sunt deja în vârf de formă și câștigă meciuri ce nu contează nici pentru palmares. La începutul și pe parcursul campionatului vom afla care abordare e mai ”sănătoasă”.

Chiar dacă turneele de pregătire ar trebui să fie exact ceea ce sunt, niște experiențe în căutarea celor mai bune formule, ambițiile care vor anima campionatul s-au activat. Urmăresc vânarea unor rezultate care să umfle artificial mușchii unora. Păcatul cel mare e că deja sunt echipe care au jucătoare grav accidentate, pe care nu le vor putea folosi multă vreme. Jucătoare valoroase și, evident, scumpe.  Este un alt paradox al unui campionat în care se supralicitează pentru jucătoare.

Zalău – un „turneu cu tupeu”

Revenind la turneele jocurilor de pregătire, la Zalău s-a organizat un turneu cu „tupeu” pentru a satisface orgoliile gazdelor și ale prietenilor de la Cisnădie, ce au pus umărul în campionatul trecut la menținerea Zalăului în Liga Florilor.

Conceptul de programare a meciurilor a fost unul revoluționar, cu un insert substanțial de tupeu și discriminare față de celelalte două echipe invitate, Minaur Baia Mare și Dacia Mioveni.

Deși afișul de turneu anunța că prima zi de joc va fi vineri, 11 august, cu Minaur și Dacia, de la 10,30, Zalău cu Măgura la o oră nedefinită, urmat de Zalău – Dacia de la ora 17,00 și Minaur – Cisnădie de la 18,45, turneul a început de fapt joi. Cum altfel, decât cu jocul prieteniei dintre Zalău și Cisnădie, încheiat cu un rezultat prietenesc – 28 la 28.

Pentru că acesta trebuie să fi fost un joc foarte special față de celalate ale truneului, organizatorii au decis să se joace ”cu ușile închise”. Fără spectatori sau ochi de la celelalte echipe care să vadă ce bijuterie de handbal se creează acolo. Minaur și Dacia au rămas, așadar, cu câte două meciuri. Vineri, primul la matineu și unul seara.

 

Arbitrii prietenoși… și ei

Arbitrajele au fost exact ce se putea aștepta într-un loc ca Zalăul, cu greșeli care să pună în avantaj gazdele. Dar și pe prietenii lor.

Modul defectuos de arbitraj a dus și la accidentarea Magdei Cazanga de la Minaur (dublă fractură la mână) și la întreruperea în minutul 52 a meciului cu Cisnădie, când handbalistele sibience au speriat staff-ul tehnic al Minaur-ului cu faulturile permise de arbitri. Pivotul Alba Spugnini a ajuns și ea la spital. Minaur și-a retras echipa. Comunicatul oficial, prin care se anunța că ambele echipe s-au retras, este doar o eleganță media a băimărenilor. În realitate, Cisnădie și-a dorit să câștige acest meci de pregătire fără miză, împinsă de la spate de arbitri. Evident că spectacolul jignirilor dintre staff-urile celor două cluburi a luat fața handbalului pentru care se aflau acolo.

Dacia pierde ambele meciuri

În primul joc de vineri, cu o echipă complet nouă și după doar două jocuri de pregătire, față de cele 6 ale Minaur-ului, Dacia Mioveni a început meciul de la 3-0 pentru Minaur. După câteva faze ciudate din debut, Dacia a mers pas la pas cu băimărencele până la sfârșitul primei reprize (13-10).

În repriza secundă, după accidentarea gravă a Magdei Cazanga și pe fondul  durităților permise de arbitraj, Victorina Bora a decis să introducă în teren și alte variante de echipă. Inclusiv pe Bianca Drăgoescu, o talentată jucătoare de la echipa de tineret, care a și marcat de 3 ori din 7m. Minaur a câștigat în final cu 28-19.

În mod normal, la jocurile de pregătire, arbitrii ar trebui să fluiere în primul rând de o manieră în care să nu se ajungă la accidentări.

La cinci ore distanță, pentru Mioveni a urmat jocul cu gazdele odihnite strategic, după meciul de joi din spatele ușilor închise.

Prima repriză s-a încheiat 9-9, iar pe final Zalăul s-a distanțat spre victoria programată înainte de începerea turneului (27-22).

Sâmbătă, Măgura a învins după același tipic Dacia, cu 27-21, iar Minaur cu Zalău au terminat la egalitate – 25 la 25.

Când ușile au fost deschise la acest turneu, spectatorii au lipsit aproape cu desăvârșire, în tribune fiind în general echipele participante care nu aveau meci.

Dacia Mioveni a pierdut jocurile de pregătire, dar a aflat multe despre jucătoarele noii echipe. Și, cel mai important, a scăpat fără accidentări grave.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI