14.8 C
Pitești
16 mart. 2025

La SUD EST de PUTNA

La SUD EST de PUTNA
Nu sunt un pasionat al rubricilor de publicitate dar sesizez ușor anumite inadvertențe în mersul normal al societății sau comunității. După un an de război nimic nu este clar și nici nu se vrea să fie. ,,Pescuitul în ape tulburi” este o politică de stat a marilor puteri interesate să-și mențină supremația indiferent de mijloace și metode. Am urmărit, din punct de vedere psihologic, ,,dansul” bine prezentat de președintele S.U.A. la Varșovia urmat de ,,monologul” lui Putin la Moscova. Două spectacole” inutile și neproductive, fără un demers constructiv asupra unui ,,război anunțat” ci doar de încurajare a ,,galeriilor”. Și sunt mulți ,,chibiți” care își dau cu părerea. Chiar ni se sugerează ca, noi muritorii de rând, să nu ne „băgăm” în treburile mari ale planetei iar politicienii să se abțină în a vorbi despre ,,Apusul de Soare” din Delta Dunării.

Când a izbucnit războiul, la care indirect suntem parte – un an astăzi (24.02.2022), am fost tentat să cred că ,,prietenia” ruso-ucraineană, consolidată în cel de-al doilea război mondial, va fi mai puternică decât tancurile occidentului sau interesele acestuia. Dar, intuiția mea nu „bate” atâta de departe precum rachetele de croazieră testate și îmbunătățite.

Premergător conflictului (9.02.2022) apare Rezoluția Nr. 136 a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei prin care se aprobă „invadarea” canalului Bâstroe pe o lungime de 95,445 km și o lățime de 120 m cu utilaje care să-l adâncească… de la 3-4 metri, la 8,23 m, dinspre mare spre interior făcându-l navigabil pentru vase de mare capacitate, lucrarea fiind dată către compania Nibulon – studiu fezabilitate, proiectare și execuție! Informațiile sunt contradictorii – unii spun că se va executa lucrarea alții că deja debitul de pe celelalte brațe a scăzut fiind preluat de … Bâstroe! Oare „serviciile” noastre nu s-au mai dus la pescuit în deltă sau au stat liniștite sub … scut? A fost făcut răul? Dacă da este sigur complicitate, deci trădare!

Am „răscolit” puțin istoria pentru a mă convinge că nu greșesc – Ștefan cel Mare apăra gurile Dunării fără a rezulta, din documente că Moldova era vecină cu … actualii vecini, ci cu Lituania, Țara Românească, Transilvania și Galiția.
După Războiul Crimeii (1853-1856) ținuturile limitrofe – Bolgrad, Ismail și Cahul au fost retrocedate Moldovei! Atenție retrocedate (s-a făcut dreptate) nu anexate. Cine ne „luminează”? Cine explică și justifică cum „țara aflată în război” are tendințe expansioniste considerând brațul Chilia cale navigabilă internă? Iar nouă ne „arde” de … concerte – „Viața într-o valiză”(!) pentru a marca un an de la ziua ,,Z” a rușilor. Nu întâmplător, după Legea Minorităților și intervenția brutală în Delta Dunării, vecinii noștri au ,,răsturnat” bursa cerealelor lăsându-i pe fermierii români cu ,,magaziile pline și conturile goale” (P. D. – Ministrul Agriculturii). Deși nu suntem în război direct suportăm prea multe … ,,ricoșeuri”. Așteptăm clarificări de la cei cu … imunitate. Dacă și-au pierdut-o le prescriem doza săptămânală de…

ANTIVIRUS

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress