11.3 C
Pitești
19 apr. 2025

La Stâlpeni, cel mai frumos Foc al lui Sumedru

La Stâlpeni, cel mai frumos Foc al lui Sumedru

Și în acest an, Stâlpeniul a fost gazda celui mai frumos Foc al lui Sumedru și a celei mai reușite petreceri organizate cu această ocazie. Tradiționalul foc a strâns roată în special copiii și tinerii, dar toată comuna a fost în sărbătoare.

Premii pentru tineri și… mai puțin tineri

Au fost premiate 7 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie, dar și 45 de elevi din localitate care au obținut premii la olimpiadele școlare, precum și la diverse concursuri extrașcolare.

Târg de produse tradiționale

A fost organizat și un târg cu produse tradiționale și au fost invitați diverși mesteri populari pentru a-și prezenta produsele.

Primarul Gabi Șerbănoiu, împreună cu viceprimărița Nicoleta Machidon și echipa de consilieri, au gândit un eveniment complex, care să cuprindă momente artistice, tradiționale, muzică de calitate și dansuri populare, mâncăruri delicioase, printre care sarmale, mici, pastramă, chișcăre, murături țărănești etc., tradiționalul must, vin și țuică de Stâlpeni, iar localnicii au împărțit covrigi și fructe. Sute de oameni s-au bucurat de această sărbătoare și de o organizare fără cusur.

Doina Argeșului și artiști de primă mână

Ne-au încântat orchestra Doina Argeșului, dirijor Cătălin Iancu, impreună cu soliștii: Mihaela Chirițescu, Daniela Bărbuceanu, George Mărgineanu, Mitică Tavă, Creola Stanciu, Adelina Zamfir, Ana Maria Cârstina, Diana Lică Țițirigă, Ioana Sulea, Raluca Ghițescu, dar și ansamblul Pițigaia din Stâlpeni, ansamblul „Murgulețul” de la Popești, condus de Gheorghiță Iordăchiță și Doruri de câmpie din Hârsești, precum și formația de țitere de la Brăduleț, condusă de Tică Vasile.

La ora 18.30, odată cu lăsarea întunericului, primarul însoțit de mai mulți tineri au aprins focul şi au strigat: „Hai la focul lui Sumedru!”, chemând oamenii la sărbătoare. Aceștia au înconjurat focul și au încins hora, iar femeile au impărțit covrigi, mere, nuci și alte  bunătați.

Tradiția Focului lui Sumedru

Tradiția Focului lui Sumedru este ca în seara de 25 octombrie, în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, comunitățile să se readune pentru un moment de tradiţie şi petrecere, în jurul unui foc mare din cetină, brad şi uscături. Sărbătoarea este pregătită cu o săptămână înainte, când băieţii din sat curăţă grădinile de crengi uscate, de frunze şi pregătesc cu atenţie focul în jurul căruia se va aduna întregul sat. Fiecare localitate îşi doreşte să aibă focul cel mai mare şi să ţină cel mai mult. Focul aprins în această noapte sărbătorește bucuria recoltelor bogate şi încheierea unui ciclu în viaţa satului. Este momentul in care oamenii se pregătesc pentru venirea iernii, ciobanii îşi încheie învoielile, se strică stânile, oamenii din sat şi-au încheiat ultimele munci agricole. Întregul sat este prezent în jurul focului, gospodinele împart din coşuri covrigi și fructe din recolta anului acesta, iar bărbaţii beau vin, must sau țuică şi discută despre recoltele obţinute în ultimul an. Când focul se mai potoleşte, tinerii îşi iau avânt şi sar peste jăratec pentru a fi sănătoşi şi feriţi de rele în anul care va urma.

Sfântul Dumitru se spune că este apărătorul păstorilor, iar focul din ajunul sărbătorii sfântului aduce belșug și bucurie gospodarilor, crescători de animale. De aceea, localnicii au primit totul cu multă bucurie, s-au simțit bine împreună, s-au prins în horă, au gustat din preparatele servite ad-hoc, încântați de tradiția aprinderii uriașului foc ce, așa cum spune legenda, arde și îndepărtează spiritele rele.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress