22.6 C
Pitești
26 sept. 2023

La 69 de ani, arestat preventiv pentru viol

La 69 de ani, arestat preventiv pentru viol

În dimineața zilei de 16 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112 cu privire la faptul că în noaptea precedentă, un bărbat de 69 de ani, din Poienarii de Muscel, ar fi pătruns fără drept în locuința unei femei și ar fi încercat să întrețină cu aceasta un act sexual, prin constrângere.

La fața locului s-au deplasat polițiștii Secției de Poliție Rurală Schitu Golești, împreună cu polițiștii Biroului de Investigații Criminale Câmpulung.

Din primele cercetări s-a stabilit că, în noaptea de 15 spre 16 august, pe fondul consumului de alcool, bărbatul în cauză ar fi pătruns în locuința femeii, și ar fi încercat să întrețină cu aceasta un act sexual, prin constrângere, săvârșind acte de natură sexuală, însă femeia s-a împotrivit și a reușit să îl îndepărteze.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violare de domiciliu și viol, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung.

În urma căutărilor, bărbatul în cauză a fost depistat de polițiști și condus la sediul poliției, unde, după administrarea probatoriului, a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.
În cursul zilei de astăzi, 17 august, bărbatul a fost prezentat de procurori în fața instanței competente, cu propunere de arestare preventivă, iar Judecătoria Câmpulung a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Recomandări din partea polițiștilor argeșeni

Foarte important în privința tragerii la răspundere penală a autorilor de infracțiuni este atitudinea, atât din partea victimei, cât și a membrilor comunității care sunt martori oculari, față de săvârșirea unor infracțiuni. (Spre exemplu, strigătul, alarmarea vecinilor, va fi de multe ori foarte eficientă pentru întreruperea săvârșirii unei infracțiuni.)

Atitudinea pasivă din partea membrilor comunității poate contribui la escaladarea comportamentului infracțional din partea autorilor. Totodată, pentru ca activitatea de cercetare penală să aibă finalitate, este necesară administrarea de probatoriu, sens în care una dintre cele mai importante categorii este constituită de proba cu martor.

(Conform art. 97, alin. 1 din Codul de Procedură Penală, ,,constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei şi care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal”.

Mijloacele prin care se obțin probe în procesul penal sunt enunțate în alin. 2 al aceluiași articol. La momentul audierii în calitatea de martor, organul de cercetare penală adduce la cunoștința persoanei audiate și drepturile și obligațiile, printre care și ,,obligaţia de a da declaraţii conforme cu realitatea, atrăgându-i-se atenţia că legea pedepseşte infracţiunea de mărturie mincinoasă”, conform art. 120, alin.2 lit.d din Codul de Procedură Penală).

Din punct de vedere legal, există mai multe infracțiuni la care punerea în mișcare a acțiunii penale este condiționată de formularea plângerii prealabile, de către persoana care a fost vătămată sau un reprezentant legal al acesteia, în termenul prevăzut de lege.

(Plângerea prealabilă constituie manifestarea de voinţă realizată pe plan procesual penal, sub forma unui act procesual, prin care persoana vătămată solicită tragerea la răspundere penală a celui care a comis o infracţiune, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere – art. 295 din Codul de Procedură Penală. Termenul de introducere a plângerii prealabile, conform art. 296 alin.1 din Codul de Procedură Penală, este de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei.)

Foto: descriptiv

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI