Cuceritori ai Lumii Noi
După marea descoperire a lui Cristofor Columb, de la sfârșitul secolului al XV-lea, mulți conchistadori au străbătut America de la un capăt la altul, să cucerească imense teritorii, urmate de întemeierea unor așezări.
Unul dintre cei mai cunoscuți exploratori ai lumii noi a fost FRANCISCO PIZARRO (1475-1541) născut la Trujillo, provincia spaniolă Extremadura. Decis să cucerească fabulosul imperiu incaș din Peru – după ce învățase multă navigație și tactică militară, în timpul unei expediții în India, însoțindu-l pe Vasco Nunez de Balboa – în anul 1529, a cerut și a obținut sprijinul lui Carol Quintul, regele Spaniei și Împăratul Germaniei, făgăduindu-i în schimb o nouă și bogată posesiune, pe care, încă înainte de a porni la drum, a botezat-o Nueva Castilia.
Numit guvernator pe viață al teritoriului care abia urma să fie ocupat, Pizarro și frații săi – Hernando, Gonzalo și Juan – au sosit în Panama la începutul anului 1531, împreună cu 185 soldați și 37 cai, după care micul corp expediționar a coborât spre sud, de-a lungul coastelor actualelor Columbia și Ecuador, până a ajuns în zona de nord-vest a Perului de azi, unde au întemeiat așezarea San Miquel de Piura.
După ce și aventurierul PEDRO DE VALVIDIA – care luptase ca voluntar în Italia, în trupele lui Carol Quintul, ajuns în Lumea Nouă, înainte – a intrat sub comanda lui Pizarro, convoiul expediționar a străbătut trecătorile muntoase din această parte, până când la Caxamarca a fost oprit de armata incașilor conduși de Atahualpa. Pe neașteptate, în ajutor, cu 150 de soldați și 50 cai, a venit un alt conchistador spaniol, DIEGO DE ALMAGRO. Recurgând la un perfid subterfugiu, Pizarro l-a capturat pe Atahualpa împreună cu întreaga lui suită și, în ciuda promisiunilor solemne ce i-a făcut, conducătorul incaș a fost asasinat curând. Rămasă fără căpetenii, armata incașilor s-a risipit și rezistența împotriva spaniolilor, deși adesea foarte dârză, nu a mai putut avea un caracter organizat.
Diego de Almagro, în septembrie 1533, după ce plecase din Cuzco, fusese primul european care traversase Cordillera Anzilor, urcând până la înălțimi de 4000 m, în urma cărora, pe trasee dificile, își pierduse o mare parte a suitei alcătuită din spanioli, indieni și negri.
Dezamăgit de sărăcia și pustietatea ținuturilor din partea de nord a actualului stat Chile, aflând de avuțiile și onorurile dobândite de Pizarro, Diego de Almagro făcuse calea întoarsă, străbătând neașteptat de iute deșertul Atacama.
După Caxamarca, ajunși la Cuzco, Almagro a intrat în conflict fățiș cu Pizarro. S-au înfruntat în bătălia de la Salinas și, după ce a căzut prizonier în mâna rivalului, Almargo a fost executat.
Pe mai departe, Francesco Pizarro a devenit unul dintre cei mai cruzi conchistadori spanioli, exterminând fără cruțare mulți băștinași pentru a le jefui aurul și argintul.
În urma victoriei asupra lui Almagro, Pedro de Valvidia a primit de la Pizarro misiunea să cucerească Chile, însă la începutul anului 1540, când traversa deșertul Atacama, indienii l-au atacat vitejește și, abia după ce a primit întăriri, a putut să coboare mai departe spre sud pe litoralul Pacificului. Numit guvernator în Chile, Pedro de Valvidia a trimis o expediție dincolo de Anzi, să fondeze orașul Santiago del Estero, în cuprinsul Argentinei de azi, însă, răscoala indienilor araucani, conduși de Caupolican, l-a silit să ia din nou drumul spre nord și, într-o vale de lângă Tucapel și-a pierdut viața în lupta cu răsculații, odată cu el murind toți oștenii care-l însoțeau.
La rândul său, Francesco Pizarro, după ce întemeiase pe 18 ianuarie 1535 orașul Los Reys, Lima, capitala Perului de azi și își ridicase acolo un impunător palat, a fost atacat de adepții lui Diego de Almagro. Lupta a fost una înverșunată și, până la urmă, Pizarro a fost ucis, în chip de răzbunare, cu câteva lovituri de pumnal.
(Va urma)
Victor PANDURU
Sursa foto: descoperă.ro