După doi ani în care românii au avut interzis la Înviere din cauza pandemiei de Covid, iată că asistăm în această noapte la prima Înviere fără restricții.
Paștele anului 2020: Acasă sau online
„Slujba de Înviere 2020 se va oficia anul acesta (n.r. 2020) cu biserici goale, fără enoriași. Lumina sfântă de la Ierusalim nu va ajunge anul acesta în România, spun reprezentanții B.O.R. Slujbele de Înviere pot fi transmise la televizor sau pe internet, asftel că enoriașii vor putea asculta și vedea slujbele de acasă. Biserica Ortodoxă Română îi sfătuiește pe credincioși să stea acasă, iar la miezul nopții să iasă afară în curte sau pe balcon, cu o lumânare aprinsă.”
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, declara, de Paștele anului 2020 că ”este exclus anul acesta (n.r. 2020) să mai fie adusă Lumina. Lumina este la fel de sfântă și atunci când e aprinsă din candela de pe un altar, din ultimul cătun”.
”Chiar dacă lumina sfântă nu vine anul acesta, putem aprinde lumina, în primul rând în sufletul nostru. Și să o păstrăm acolo, alături de speranță, întotdeauna”, mai transmiteau atunci reprezentanții Patriarhiei Române.
Potrivit Ordonanței Militare în vigoare la acea dată, ”se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
Fiind stare de urgență, în noaptea de Înviere, voluntarii din parohii au primit lumină şi au distribuit-o doar la casele credincioşilor care au solicitat-o şi care o aşteptau în faţa locuinţei.
Paștele anului 2021: Afară și cu mască
Deși s-a tot prelungit Starea de Alertă, din fericire, Executivul a admis o serie de concesii cu privire la slujbele de Paște. Astfel, în decizia Guvernului, în noaptea de Paște, toate localităţile au permis circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20,00-5,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase. Chiar dacă a fost permisă circulația în timpul nopții de Înviere, măsurile de siguranță sanitară au rămas în vigoare. Toți credincioșii care au mers să ia lumină au trebuit să poarte mască și să evite aglomerația.
„Slujba de Înviere la Biserica Ortodoxă începe obligatoriu afară. După vreo 40 de minute ar fi partea a doua a slujbei, care se desfășoară în interior, cu respectarea distanței între participanți, iar cei care nu vor încăpea în interior, pentru că sunt și biserici mici, vor participa la restul slujbei tot afară„, declara Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.
Paștele anului 2022: Fără restricții
Un tur al câtorva biserici din Pitești ne arată că anul acesta lucrurile s-au schimbat. Chiar dacă pandemia nu s-a încheiat – cum spun autoritățile – suntem într-o perioadă de relaxare, de care românii se bucură din plin. Este primul an (după doi ani în care a trebuit să suportăm restricții grele, să nu ne îmbrățișăm părinții de sărbători, să nu ne primim rudele în vizită, să nu ne vină copiii din străinătate etc.) în care românii simt din nou gustul sărbătorilor.
Poliția, poliția locală, jandarmeria sunt și acum pe străzi, în toate intersecțiile și la toate lăcașurile de cult, dar diferența este că acum ele vor veghea doar la păstrarea liniștii și ordinii publice, pe când anii trecuți polițiștii erau mobilizați pentru a interzice accesul enoriașilor în biserici, sau pentru a se păstra distanțarea fizică și a se respecta purtarea măștii. Să nu uităm că au fost făcute și dosare penale și s-au dat mii de amenzi pentru încălcarea restricțiilor de acest fel.
Polițiștii – doar pentru respectarea ordinii și liniștii publice
Biserica Sf. Gheorghe (Piața V. Milea)
Biserica Sf. Vineri
Biserica Sf. Ioan (Gura Trivăii)
Biserica Mavrodolu (lângă BCR)
Biserica Sf. Ilie (intersecție fost sediu Electrica)
Biserica Sf. Andrei (Prundu)
Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel (Sp.Militar)
Românii au luat LUMINĂ bucurându-se de socializare și de momentul în sine al primirii acesteia, alături de cei dragi. Mulți au cântat sau doar au murmurat „Hristos a Înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând, și celor din morminte, viață dăruindu-le!”, cu candelele sau lumânările aprinse în mâini. Piața centrală a Piteștiului a fost plină ochi.
Și în comunele județului, credincioșii au fost cu mic, cu mare, la biserică. Iată mai jos imagini din comuna Hârsești:
Hristos a Învat!