Întâlnirea specialiștilor la Simfonia Lalelelor: Lalele… lalele… Cum au apărut aceste minunății? O multitudine de soiuri de lalele, care mai de care mai frumoase, culori simple sau un amestec al acestora, cu margini netede sau zimțate, cu mirosuri îmbătătoare sau fără miros, mici sau mari, cu tulpină înaltă sau târâtoare? Prin munca unor specialiști, cercetători sau ingineri floricultori. Aflați mai multe detalii participând la Simpozionul tehnico-științific „SIMFONIA LALELELOR”, ediția a 47-a, care va avea loc vineri, orele 16-18, la I.C.D.P. PITEȘTI – MĂRĂCINENI!
Prima zi a festivalului „Simfonia Lalelelor” include în program, pe lângă manifestările expoziționale, comunitare, artistice și de divertisment, un eveniment dedicat cercetării și ultimelor noutăți în domeniul floricol, organizat în parteneriat cu Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură – Mărăcineni: Simpozionul tehnico – științific „SIMFONIA LALELELOR”, ediția a 47-a.
Evenimentul se va desfășura vineri, 19 aprilie 2024, între orele 16:00 și 18:00, la I.C.D.P. Pitești – Mărăcineni, și se va bucura de participarea unor invitați de marcă, precum: dr. ing. Ilarie Isac – fondator al festivalului „Simfonia Lalelelor”, Ion M. Ioniță – redactor-șef revista „Historia”, dr. ing. Valeriu Tabără – președinte Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”, București (ASAS), prof. univ. dr. Gheorghe Glăman – președintele Secției de Horticultură ASAS București, prof. univ. dr. Răzvan Teodorescu – prorector al Universității de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMV), prof. univ. dr. Florin Toma – USAMV București, dr. ing. Mihail Coman – director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură-Mărăcineni.
În cadrul simpozionului, cercetători și specialiști în domeniu, profesori universitari, dar și studenți vor oferi auditoriului prezentări științifice pe teme de actualitate și de mare interes în domeniul cercetării și dezvoltării sectorului floricol, în țară și în lume, după următorul program:
1. „Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură-Mărăcineni” – dr. ing. Mihail Coman, director general;
2. „Simfonia Lalelelor – trecut și viitor” – dr. ing. Ilarie Isac;
3. „The Transylvania Florilegium” – Ion M. Ioniță – redactor-șef revista „Historia”;
4. „Bujorul – floarea națională a României” – prof. univ. Florin Toma;
5. „Laleaua galbenă din Clisura Dunării” – prof. univ. Constantin Zaharia;
6. „Laleaua pestriță de Botoșani din Clisura Dunării” – Caterina Moisa;
7. „Caracterizarea fenotipică a unor soiuri de lalele și impactul lor în peisagistică” – Pîrva Mezyana, student;
8. „Colecția de lalele din comuna Pătroaia de Sus, județ Dâmbovița” – Gabi Pop;
9. „Oportunități de finanțare susținute prin Politica Agricolă Comună 2023-2027 pentru dezvoltarea sectorului floricol” – conf. univ. Popescu Cristian;
10. „Thuja – valoare estetică și utilitară” – ing. Ion Viscol.
Vizitatorii Simfoniei Lalelelor sunt invitați să cunoască la un nivel mai profund lumea tainică și mirifică a florilor, atât a celor care pot fi admirate în zona noastră, cât și a celor care cresc în alte regiuni românești și uimesc, prin bogăția și diversitatea lor, întreaga lume – „Transylvania Florilegium” (albumul rar ce a inclus lucrările a 36 de artiști botanici internaționali de top care au documentat flora transilvăneană) fiind o dovadă a acestui fapt.