7.7 C
Pitești
05 mart. 2024

Incendii și accidente în Argeș

Incendii și accidente în Argeș

În perioada 05.02.2024, ora 08:00 – 06.02.2024, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 53 de misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:

INCENDII:

Ieri, la ora 16:40, pompierii au intervenit în localitatea Tigveni pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, cu suprafața de aproximativ 30 mp. Flăcările s-au manifestat generalizat la întreaga construcție, iar pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului, evitând propagarea la vecinătăți. În urma evenimentului nu au fost identificate victime.

În ultimele zile, la nivelul județului nostru, s-a înregistrat o creștere semnificativă a incendiilor izbucnite la vegetația uscată. Numai pe parcursul zilei de ieri, am fost solicitați să intervenim în nu mai puțin de opt situații, în urma cărora au ars vegetație uscată și mărăciniș, o cultură de cereale și litieră de pădure.

Incendiile s-au produs, după cum urmează:

– (ora 12:02) comuna Micești, a fost afectată o suprafață de aproximativ 15.000 mp de mărăciniș, litieră de pădure, existând pericol de propagare la întreaga pădure;

– (ora 14:32) comuna Moșoaia, a fost afectată o suprafață de aproximativ 600 mp de vegetație uscată și mărăciniș;

– (ora 14:43) comuna Suseni, a fost afectată o suprafață de aproximativ 11.400 mp, printre care și în jur de 500 mp dintr-un lan de porumb. Totodată au fost afectați și 60 de pomi fructiferi și aproximativ 40 m de gard;

– (ora 14:52) municipiul Câmpulung, a fost afectată o suprafață de aproximativ 100 mp;

-(ora 15:32) comuna Lunca Corbului, flăcările au ars vegetația uscată și mărăcinișul de pe aproximativ 500 mp de teren;

– (ora 15:59) comuna Mărăcineni, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 7.000 mp, arzând vegetația uscată, mărăciniș și pomi fructiferi uscați;

– (ora 16:25) municipiul Câmpulung, a fost afectată o suprafață de aproximativ 100 mp;

– (ora 20:01) comuna Vedea, au ars aproximativ 100 mp de vegetație uscată.

Pompierii AVERTIZEAZĂ că aceste tipuri de arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

De asemenea, aceste tipuri de arderi sunt caracterizate printr-o propagare rapidă și o manifestare violentă, putând ajunge, cu ușurință, în zonele locuite, provocând pagube semnificative, punând în pericol și siguranța cetățenilor.

„Ne dorim ca cetățenii să conștientizeze că, nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. În acest sens, personalul inspectoratului nostru realizează campanii de informare și educare a populației.

Astfel, le reamintim cetățenilor că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!

❗Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

❗Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

ISU Argeș va manifesta toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște! Inconștiența poate ucide!”, transmite ISU Argeș.

INTERVENŢII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:

(ora 22:58) Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire ale incendiilor, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat la un eveniment rutier produs între două autoturisme, în municipiul Pitești, strada Armand Călinescu. În urma incidentului, patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, trei dintre acestea fiind preluate și transportate la spital de către echipajele SMURD, iar a patra victimă a fost preluată de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Argeș. Paramedicii SMURD au evaluat două persoane de sex masculin și una de sex feminin, toate în vârstă de 20 de ani, care acuzau dureri și prezentau leziuni la nivelul corpului.

Totodată, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 35 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Totodată, un mijloc de informare rapid și sigur este și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI