Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) evaluat pozitiv luni, 27 sept., de Bruxelles, Guvernul României s-a obligat să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023 (n.r. deci, în 2 ani!), un cadru legislativ de decarbonare a sectorului de încălzire și răcire, care să includă măsuri de diversificare a mixului energetic prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector.
În prezent, circa jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, procentul ajungând chiar și la peste 80% în mediul rural.
În viziunea celor care au întocmit acest Plan, scopul ar fi încurajarea proprietarilor de apartamente în blocuri și a asociațiilor acestora să își instaleze sisteme de producție de energie solară sau chiar eoliană, prin stimulente financiare și prin simplificarea procedurilor de racordare.
Același document stipulează că România trebuie să adopte până în trimestrul III al anului viitor o nouă Strategie Forestieră Națională, care să stabilească „criterii de sustenabilitate pentru utilizarea energetică a biomasei forestiere”.
La capitolul de investiții, PNRR prevede dezvoltarea de centrale în cogenerare pe gaze flexibile și de înaltă eficiență pentru alimentarea sistemelor centralizate municipale de termoficare, pentru „decarbonarea profundă” a acestui sector. Statul român s-a angajat ca, până în trimestrul II 2022, să asigure semnarea de contracte de construire sau retehnologizare de astfel de centrale, astfel ca, până în trimestrul II 2026, să fie puse în funcțiune unități în cogenerare pentru încălzire centralizată cu putere instalată totală de cel puțin 300 MW, care să înlocuiască capacități pe cărbune sau petrol cu putere similară, cu emisii de carbon semnificativ mai mari.
Cel mai important element al componentei Energie a PNRR a rămas angajamentul României de a adopta, până la jumătatea anului viitor, o lege de eliminare treptată a cărbunelui din sistemul energetic național, până în 2032. Astfel, până în 2032 trebuie scoase din funcțiune capacități pe cărbune de 4.590 MW, din care 3.780 MW până la finalul lui 2025.
Abia atunci vom rămâne dependenți energetic total de alții. Un Plan Național (PNRR) excepțional.