Șorici, carne la tuci, jumări, varză cu carne, țuică fiartă și vin fiert, cârnați, lebăr, brânză, cașcaval și alte bunătăți au fost așezate azi din belșug pe mesele întinse în curtea Muzeului Golești. 30 de primari PSD din Argeș care au adus aceste bunătăți i-au făcut pe vizitatori să își amintească de tradiția tăierii porcului de Ignat. Nu au lipsit nici agenții economici cu standuri de produse tradiționale. Mesele au fost completate cu covrigi, mere, nuci, cozonac – produse care amintesc de tradiția colindului la români.
„Ignatul la Golești” este o sărbătoare devenită tradițională, organizată de Consiliul Județean Argeș în parteneriat cu Asociația Comunelor din România, filiala Argeș. Scopul acestei sărbatori este unul caritabil, pentru că mai mult de trei tone de carne de porc au ajuns astăzi în centrele de copii și bătrâni din cadrul DGASPC Argeș, instituție subordonată Consiliului Județean Argeș.
Pentru acest eveniment au fost sacrificați 30 de porci, donați de primarii de comune, orașe și municipii.
Atmosfera a fost una de sărbătoare, iar primarii din județ s-au întrecut în respectarea tradiției de a tăia porcul și a prepara toate cele necesare, de Ignat.
Cel mai mare porc (la cântar) a fost adus de Comuna Bascov, dealtfel doi dintre porcii aduși la Golești au avut peste 350 de kilograme. Au fost însă și primari care au adus câte doi porci, fie singuri, fie asociindu-se cu primari din comunele învecinate. Toți porcii donați au fost crescuți în gospodării țărănești, nu în ferme, deci și gustul cărnii a fost deosebit.
Atmosfera a fost întreținută de grupuri folclorice și de colindători din comunele din Argeș, care au cântat si au dansat pe scena din curtea muzeului.
Vorbind despre scopul final al acestei acțiuni, anume acela caritabil, președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă a declarat: “Ne-am dorit ca cei mai puțini norocoși, copiii și bătrânii din centrele DGASPC, să simtă și ei bucuria sărbătorilor. În plus, păstrăm astfel și tradiția românească de Ignat”.