19.3 C
Pitești
11 sept. 2024

Hârsești: Trei sărbători și o zi de neuitat

Hârsești: Trei sărbători și o zi de neuitat

Trei sărbători în aceeași zi au fost ieri la Hârsești: Ziua Comunei, pentru că s-au împlinit 399 de ani de la atestarea ei documentară, Rusaliile și Sărbătoarea Călușului. Toate trei îngemănate sub auspiciile frumosului joc popular numit CĂLUȘ, specific zonei de sud a județului.

Primarul Hârseștiului, Ionel Moloiu, gazdă primitoare

Artiști îndrăgiți

La sărbătoarea Hârseștiului au venit să cânte sau să danseze artiști populari, formații de dansuri populare și de călușari din localități vecine sau prietene, dar și artiști profesioniști. Ne-au încântat astfel cunoscuta interpretă de muzică populară Elisabeta Turcu și Orchestra Doina Argeșului condusă de maestrul Cătalin Iancu, însoțit de interpreții de muzică populară Mihaela Chirițescu, Daniela Bărbuceanu, Diana Lică Țițirigă, Georgiana Gavrilă, Creola Stanciu și George Mărgineanu.

Cunoscuta interpretă de muzică populară Elisabeta Turcu și jurnalistul Antena Satelor și prezentatorul festivităților, Constantin Pașol

Primarul Ionel Moloiu a început festivitatea prin premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Au primit Diploma de onoare următoarele familii: Voinea Ion și Floarea (n.Pleșoi); Popescu Gheorghe și Luminița (n.Cîrstoveanu); Ciucă Ilie și Constanța (n.Stanciu); Boboc Florea și Floarea (n.Dumitrache); Țîrlea Voicu și Florina (n.Duca); Burciu Ilie și Dorina (n.Alecu); Encuțu Stan și Vasilica (n.Gălețeanu); Marinescu Ion și Gherghina (n.Pop). Felicitări!

Câteva familii au lipsit, din motive de sănătate, dar cei care au venit să-și ridice premiul au fost felicitați pe scenă și au fost aplaudați și ovaționați de consătenii lor,  care au umplut platoul din spatele Primăriei. Pe lângă diplomă, sarbătoriții au primit și un coș cu flori, precum si un premiu financiar. Întrebați care e secretul acestei longevități, una dintre doamne a spus că înțelegerea și respectul reciproc, iar un domn că iubirea și fidelitatea. Deci, tineri, luați aminte!

Una dintre familiile premiate a fost cea a fostului vătaf al formației de călușari din localitate, Ilie Ciucă. Acesta a avut parte și de o surpriză din partea organizatorilor, dansând cu soția pe scenă, pe melodia interpretată de nepoata lor – un moment plin de emoție. Și cum să nu fii emoționat când ești recunoscut în fața comunității tale ca profesionist și ca familist?

Prezentatori de elită

Loredana Costache, directoarea Căminului Cultural din localitate, cea care conduce activitatea cultural-artistică din comună, a făcut „casă bună” cu jurnalistul Constantin Pașol, de la Antena Satelor, ambii fiind în postura de prezentatori ai manifestării. Replicile lor originale și spontane, cunoștințele vaste în domeniu, împărtășite publicului, și cunoașterea „de la firul ierbii” a activității desfășurate în zonă și a tuturor persoanelor implicate în actul cultural, i-au încântat pe cei prezenți.

Au evoluat pe scenă ansambluri de căluș și de dansuri populare, precum și grupuri vocale ale așezămintelor culturale din Călinești, Vlădești, Albeștii de Argeș, Boteni, Stâlpeni, Bogați, Popești, Recea, Rociu, Costești, Bascov, Lunca Corbului, Bârla, Stolnici și din comunele vecine Corbu și Colonești, din județul Olt, dar și Ceata de Călușari și Formația de dansuri populare „Doruri de câmpie” din Hârsești.

 „Rivalitate” și prietenie între călușari

Se spune că la căluș ar fi o „rivalitate” între comune, întotdeauna calitatea dansului fiind cea care primează în această întrecere. Din această „rivalitate”, formațiile au devenit din ce în ce mai bune, fiind premiate la multe festivaluri și concursuri de folclor naționale și internaționale. Și cu toate că dansatorii umblaseră toată ziua prin satele lor, așa cum e obiceiul în zonă să umbli cu călușul prin curțile oamenilor în ziua de Rusalii, totuși scena a răsunat de tropotele acestora. Nici urmă de oboseală, de la copii de câțiva anișori până la cei trecuți de 80 de ani.

Și aici e important de spus că în Argeș, la Stolnici, avem un călușar de 84 de ani, Petre Măsală, prezent la eveniment împreună cu ceata de călușari din Stolnici, dar care este originar din Hârsești. Acesta a fost declarat Tezaur Uman Viu – un titlu care spune cât de valoros este un om care practică și duce mai departe tradițiile noastre strămoșești.

Demne de remarcat au fost și momentele instrumentale susținute de tinerii Iulian Ghiță,  din comuna Bârla, la vioară, Ștefan Cornea la acordeon și Antonia Enache la vioară, aceasta din urmă acompaniind cu vioara ei fermecată dansurile călușerești. 

Primarul Ionel Moloiu – gazdă primitoare

Primarul Ionel Moloiu a primit vizita oficialităților județului, vicepreședintele Consiliului județean, senatori și deputați precum și primari ai unor comune prietene au ținut să fie alături  de el în aceste momente de sărbătoare. Și să-l asigure de sprijinul și colaborarea în implementarea proiectelor sale.

Localnicii au venit cu mic, cu mare, la sărbătoare, prilej de socializare și distracție. Și vremea a ținut cu ei, pentru că nu a plouat, așa cum s-a întâmplat anul trecut, deși norii au cam stat amenințători deasupra.

La final, un foc de artificii a luminat cerul, organizatorii – Primăria și Consiliul local Hârsești – considerând că fără ele nu poate fi sărbătoarea completă.

La mulți ani, Hârsești! Ne intâlnim la anul, când comuna va sărbători patru secole de existență! La mulți ani, oameni frumoși!

 

CITEȘTE ȘI DESPRE SĂRBĂTOAREA DIN 2022: Bogăție spirituală autentică la Hârsești: Ziua Comunei, Rusaliile și Sărbătoarea Călușului

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

administrare site, mentenanta site, intretinere site