14.8 C
Pitești
27 feb. 2024

Ghidul pentru jurnaliști care fac diferența în abordarea violenței domestice

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. a lansat ieri ghidul “Jurnaliști care fac diferența. Cum vorbim despre violența domestică” – un instrument util pentru presa locală și națională atunci când realizează știri, reportaje sau interviuri despre violența domestică. Fiecare dintre aceste materiale jurnalistice este o ocazie de a descuraja violența, de a informa alte persoane aflate în situații de abuz și de a trage la răspundere autoritățile care au atribuții legate de siguranța cetățenilor și dincolo de spațiul public.

Ghidul a fost realizat pornind de la experiențele femeilor care s-au confruntat cu violența, de o echipă de voluntari din domeniul comunicării și al drepturilor omului, cu sprijinul unor jurnaliști specializați în domeniu precum Oana Sandu (Decât o Revistă), Diana Oncioiu (Dela0.ro) și Cristina Lupu (Centrul pentru Jurnalism Independent).

 “Când privești o știre despre violență și ești chiar tu într-o situație similară, trebuie să-ți dea curaj să ceri ajutor.” – spune Alina Ursu, învingătoare a violenței și membră a comunității „Și Eu Reușesc”, o rețea de sprijin coordonată de A.L.E.G. 

Știrile despre violență trebuie să identifice corect fenomenul violenței domestice ca o încălcare a legii și să evite perpetuarea unor mituri precum “crimă pasională”. Ghidul oferă informații atât despre cadrul legal, cât și despre cauzele și consecințele violenței. În plus, ghidul evidențiază o serie de bune practici privind intervievarea victimelor, astfel încât să se evite blamarea și retraumatizarea lor, precum și de  , protejare a imaginii și demnității lor. 

Un mod simplu prin care jurnaliștii pot veni în sprijinul victimelor violenței domestice este includerea, la finalul articolelor, informații despre serviciile de ajutor, precum: linia telefonică de urgență 112,  linia națională special destinată victimelor violenței domestice 0800500333 și, unde este cazul, numerele serviciilor locale existente. 

Așa cum a subliniat Cristina Lupu, directoarea Centrului Independent de Jurnalism: „ghidul este un instrument pentru orice cititor, te învață ce așteptări să ai atunci când citești, asculți sau urmărești un subiect care abordează violența împotriva femeilor. Descărcați-l cu încredere!” 

Jurnaliștii și studenții de la facultățile de jurnalism care doresc să afle mai multe detalii se pot înscrie gratuit la atelierul organizat online de A.L.E.G. pe data de 9 martie, începând cu ora 18.00. Înscrierile fac prin formularul: https://forms.gle/hQkwogCsdoJxoUFVA

Ghidul poate fi descărcat gratuit aici. 

_____________________________

Proiectul „Jurnaliști care fac diferența” este organizat de către Asociația A.L.E.G. și finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Parteneri la nivel local sunt Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Științe Socio-Umane.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI