26.6 C
Pitești
19 iun. 2024

Folcloriștii argeșeni sărbătoresc semicentenarul la Podul Dâmboviței

Folcloriștii argeșeni sărbătoresc semicentenarul la Podul Dâmboviței

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 11,00, membrii Asociației Folcloriștilor Argeșeni „Constantin Rădulescu Codin” se vor întâlni, pentru al doilea an consecutiv, la Oratia. Devenită Centrul Cultural Oratia, fosta Tabără din satul Podul Dâmboviței este gazda întâlnirii de toamnă. Doamna Carmen Bârloiu, directorul Centrului Cultural Oratia (singura instituție de acest fel din mediul rural argeșean) va deschide și anul acesta larg porțile tuturor participanților.

Dna Carmen Bârloiu, gazda evenimentului

Pe surse am mai aflat și că dna Carmen, o gospodină desăvârșită, își va primi oaspeții cu țuică fiartă și multe bunătăți, inclusiv caș afumat, sarmale la tuci, gogoși calde, prăjituri de casă și muzică aleasă. Locul ales este primitor și totodată încărcat de istorie, dar și de tradiție ciobănească, cu obiceiuri venite din strămoși (ex. Brezaia din Rucăr), iar oamenii zonei au încă foarte multe straie autentice cum numai în Muscelul de Nord găsești.

Și zona din Pasul Rucăr-Bran este de o rară frumusețe, chiar și în această perioadă,  Comuna Dâmbovicioara fiind dealtfel singura din Argeș cu statut de stațiune de interes național.

Conf. univ. dr. Adrian Sămărescu, Președintele Asociației Folcloriștilor Argeșeni „Constantin Rădulescu- Codin”

Președintele Asociației Folcloriștilor Argeșeni, Conf. Univ. Dr. Adrian Sămărescu menționează că tot acum se sărbătorește și o jumătate de secol de la înființarea Asociației. Deși organizatorii nu au anunțat încă un program, am aflat că va fi o întâlnire în care membrii mai vechi sau mai noi ai Asociației vor vorbi despre folclorul argeșean și nu numai (anul trecut fiind invitați și oaspeți de la Brașov).

Vor avea loc de asemenea lansări de cărți, dar vor fi și prelegeri. Se vor depăna amintiri și se va face o retrospectivă a activității celor 5 decenii trecute, cu bune și cu mai puțin bune.

Amintim că de anul trecut, Asociația are un statut nou, tip ONG, nemaifiind afiliată vreunei instituții de cultură, ca la începuturi, când era sub oblăduirea Centrului de Creație (pe atunci).

Tot cu acest prilej va avea loc și o expoziție de costume populare autentice din Mușcelul de Nord. Tânărul Ionuț Fintoiu din Rucăr, deținătorul colecției, va avea și o prezentare, cu descrierea portului tradițional al zonei de interferență a Țării Românești cu Transilvania. Amintim că o parte din colecția acestuia va fi prezentă, în februarie 2024, într-o expoziție la Madrid, Spania.

Ionuț Fintoiu și costumele sale de colecție

La finalul evenimentului va fi sărbătorită, la zi aniversară, o iubitoare a costumelor populare autentice din Mățău, Dr. Farmacist, Maria Șucu Vlădău. Aceasta, împreună cu soțul său, dr. Gheorghe Vlădău, este proprietara unui lanț de farmacii aflate în mai multe localități din Argeș, dar la toate evenimentele publice ambii apar în straie populare autentice de o vechime apreciabilă (inclusiv cu opinci), unele piese vestimentare având peste 100 de ani.

Dr. farmacist Maria Șucu Vlădău, o valoroasă colecționară de costume străvechi

Vom reveni.

                         Constantin PAȘOL- Radio România Antena Satelor

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site