O vreme excelentă a adus în Valea Păcurarului din comuna Coșești, mii de oameni dornici de o plimbare în natură, dar și de a degusta vestita țuică de Coșesti. Cei care au venit la volan s-au mulțumit să își cumpere „la pachet”.
Majoritatea au dorit să vadă, să guste sau să cumpere produse tradiționale – brânza si cascavalul din zonă sunt vestite, de asemenea pastrama de oaie, micii, și tot felul de bunătăți făcute de mâinile harnice ale gospodinelor. Mulți au dorit să cumpere de aici, de la sursă, costume tradiționale, cusături și broderii, precum și multe altele.
Nici meștesugurile bărbaților din aceste zone nu sunt uitate. Găseai aici produse de dogărie: butoaie etc., produse făcute din lut: oale, ulcioare, străchini, obiecte sculptate în lemn, dar și obiecte de artizanat.
Măncăruri tradiționale (mici, pastramă, bulz etc.) sfârâiau pe gratare, iar pe scena din lemn pe care s-au desfășurat festivitățile organizate de Primăria Comunei Coșesti începuseră să sosească artiștii care vor cânta la această sărbătoare.
Toată floarea județului a ținut să fie prezentă la acest festival tradițional, conducerea Consiliului Județean, deputați și senatori argeșeni, primari din comunele învecinate, prieteni ai folclorului și ai tradițiilor populare, localnici dar mai ales turiști veniți din toată țara.
După slujba religioasă de binecuvântare a sărbătorii, primarul Nicolae Pană a premiat cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, precum și tinerii care au împlinit 18 ani.
De 13 ani, de când a fost recunoscut acest brand și se organizează festivalul aici, comuna Coșești a fost inclusă în circuitul turistic, iar evenimentul este prezentat la scară națională drept unul dintre cele mai interesante și mai căutate de pe Valea Râului Doamnei.
Și pentru că vedeta festivalului este ȚUICA de COȘEȘTI, făcută din prune, găseai țuică de toate felurile, și mai nouă, și mai veche, și la țoi, gata scoasă din butoi, și la sticlă, dar și butoiașe pline cu care puteai pleca acasă urmând să-i dai cep cu prietenii, precum și pălincă. 50 de lei litrul de pălincă, 20 lei cel de țuică.
Și Școala Populară de Artă a fost prezentă cu standuri de meșteșuguri (sunt câteva secții externe ale școlii în comună): roata olarului, unde copiii puteau încerca mesteșugul olăritului, fierarie/potcovărie unde se arăta în direct cum se fac potcoavele si cum se potcovesc caii, ce mai, o frumusețe să vezi totul ca la un muzeu în aer liber, dar animat.
Evenimentul este în desfășurare, așadar până la miezul nopții încă mai aveți timp să ajungeți. Și sigur veți găsi petrecerea în toi.
CITEȘTE ȘI: