17.2 C
Pitești
12 apr. 2024

Festivalul-Concurs Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti

Festivalul-Concurs Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti

La 107 ani de la nașterea genialului pianist și compozitor român de renume mondial Dinu Lipatti, Festivalul-Concurs Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti revine cu o nouă ediție dedicată tinerilor talente ale muzicii clasice. Pianul lui Lipatti de la Casa Memorială Fundățeanca va prinde din nou viață în compania tinerilor virtuozi.

“Tinerii artiști își vor etala deopotrivă talentul nativ și măiestria dobândite prin ani de practică asiduă pe scena Teatrului Alexandru Davila din Pitești și a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești din cadrul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, în data de 10 Aprilie 2024. Pe 11 Aprilie, Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca se va anima încă o dată, în acordurile tinerilor melomani și aplauzele publicului meloman, cu prilejul Galei Laureaților” – a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu.

Ca la fiecare ediție, Festivalul-Concurs Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti este deschis tinerelor talente la următoarele 3 secțiuni: Pian, Vioară și Canto Clasic. Premianții fiecărei categorii de vârstă vor primi trofee și diplome, în semn de recunoaștere a dedicației pentru arta muzicală instrumentală și interpretativă
Prin acest concurs, ajuns la cea de-a noua ediție, Festivalul-Concurs Premiile Muzicale Dinu Lipatti, competiție devenită o carte impresionantă de vizită a culturii argeșene, noi și ambițioase talente își vor primi recunoașterea și aprecierea cuvenite, după ani de studiu neobosit.

Cu 8 ediții la activ în ultimii 11 ani, Festivalul-Concurs Premiile Muzicale Dinu Lipatti s-a poziționat ca o competiție de prestigiu în lumea artei românești – atât prin componența juriului, cât și prin atragerea unor muzicieni excepționali.

Despre Casa Memorială Dinu Lipatti:

Casa Memorială Dinu Lipatti se află în patrimoniul Muzeului Județean Argeș. Conacul este situat în satul Fundățeanca din comuna Leordeni, județul Argeș, şi găzduiește Gala Laureaţilor Premiilor Muzicale Dinu Lipatti. Casa Memorială Dinu Lipatti conservă obiecte legate de viața și activitatea marelui pianist și compozitor român. Printre cele mai importante exponate se află un pian Bechstein – ale cărui clape vor prinde din nou viață pe parcursul Galei Laureaților Premiilor Muzicale Dinu Lipatti – și un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Despre Dinu Lipatti:

Crescut într-o familie cu tradiție muzicală – tatăl, un talentat violonist amator, ce studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama, o excelentă pianistă – Dinu Lipatti a beneficiat din fragedă copilărie de recunoașterea și cultivarea înclinațiilor sale muzicale.

Naș de botez i-a fost violonistul George Enescu, însă finuțul a ales să se consacre pianului. A studiat cu exigenta profesoară de pian Florica Musicescu, ce l-a ferit de mentalitatea unui „copil minune”, dându-i o educație artistică serioasă, care i-a permis dezvoltarea talentului nativ. De asemenea, a urmat studii de compoziție cu Mihail Jora.

În cei 16 ani de carieră artistică, din cei 33 de ani de viaţă, Lipatti s-a situat între marii pianişti ai lumii, devenind, postum, membru al Academiei Române. Interpretările sale, pline de căldură şi înaltă desăvârşire stilistică, de poezie şi graţie artistică, i-au adus, din partea compozitorului şi pianistul francez Francis Poulenc, titlul de “artist de o spiritualitate divină”. În repertoriul lui Dinu Lipatti prevalau operele unor compozitori precum: Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin, Béla Bartók, Robert Schumann, Edvard Grieg, Maurice Ravel şi Domenico Scarlatti.

Compozițiile lui Dinu Lipatti, între care Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Șătrarii, suită pentru orchestră Op. 2 (1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră Op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 (1938), Sonatină pentru mâna stângă (1941) au rămas, în cea mai mare parte, inedite.

Sergiu Tuhuțiu, tânăr pianist român consacrat pe scenele internaționale și președinte al Asociației Lipatti Music Production, afirmă despre Dinu Lipatti: “Pentru muzicieni, Lipatti e o minune, pentru melomani – o alinare, pentru necunoscători – un pianist, iar pentru pianişti – o icoană.”

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI