3.4 C
Pitești
04 mart. 2024

„Familii din Câmpulung”, expoziție la Vila Florica

Familii din Câmpulung, expoziție la Vila Florica

O interesantă expoziție de fotografie este deschisă la Vila Florica din Ștefănești, Argeș până la finele lunii aprilie.
Vernisajul acesteia a avut loc pe 15 ianuarie 2024, cu prilejul „Zilei Culturii Naționale”, la Muzeul Național „Brătianu”.

Expoziția de fotografie „Familii din Câmpulung (1880-1950)” – autor, fotografii și documentație Adrian Săvoiu, își propune să spună vizitatorului istorii de acum o sută și mai bine de ani, pornind de la colecția de fotografii a lui Adrian Săvoiu. Ștergând uitarea de pe vechi imagini, expoziția dorește să reconstituie o lume dispărută și să îi dea viață sub ochii noștri. Vitrinele prezintă, în sinteză, viața a cinci familii mușcelene, axându-se pe unul dintre membrii fiecăreia, în jurul căruia a fost construită o „poveste”.

„Cine sunt, așadar, aceștia? Unul dintre ei este scriitorul Mihai Moșandrei, cel mai bun prieten al lui Ion Barbu, care a trăit retras la Câmpulung până la vârsta patriarhilor.

Zâmbindu-ne galeș, dincolo de timp, asemenea Giocondei, o vom întâlni într-o vitrină pe învățătoarea Elena Rotaru – Miss Muscel 1929, una dintre cele mai frumoase fete din Câmpulungul interbelic, participantă la marele concurs Miss România 1929.

Îi vom mai putea cunoaște pe profesorul Benone Săvoiu – autorul primei teze de licență despre Mateiu I. Caragiale, pe poetul Dimitrie Nanu – descendent dintr-o veche familie musceleană, laureat în 1937 al Premiului Național pentru Poezie, ori pe ofițerul de artilerie Octavian Isbășescu – combatant în Al Doilea Război Mondial, care, împreună cu soția sa, Marioara, par desprinși dintr-un film de epocă.

Această lume diversă răzbate din clişeele unor fotografi renumiţi din Câmpulung, fie că se numesc Cecilia Cavallar sau Emilie R. Speek, fie Ion Munteanu, Eduard Constantinescu sau Constantin Dobrescu. Alte imagini poartă marca unor ateliere fotografice de prestigiu din București: E. Pesky, Franz Mandy și Julietta, anunță instituția gazdă pe pagina sa de socializare.

Expoziția de la Muzeul Național „Brătianu” este deschisă în perioada 15 ianuarie – 29 aprilie 2024.

„Fotografiile aparțin domnului profesor Adrian Săvoiu (n. 1954, Câmpulung), absolvent, în 1978, al Universității din București, Facultatea de Litere, specializarea română-latină.
A avut colaborări pe teme de istorie literară la Radio România, Radio Muscel FM, în reviste și ziare: Viața românească, Manuscriptum, Jurnalul literar, Memoria, Limbă și literatură română, Ficțiunea OPTm, Evenimentul Muscelean ș.a.
A tipărit volume despre cultura și istoria Câmpulungului și a zonei Muscel. A îngrijit ediții ale scriitorilor C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei. A publicat mai multe albume cu fotografii-document: Chipuri de odinioară din Muscel (coautor), Monumente istorice ale României. Tipuri din județele Argeș și Muscel. Anul 1893 și Prin Câmpulung și pe muscelele lui. Fotografii de Nicolae Th. Ștefănescu (coautor).
A scris diverse alte volume: Discursul oratoric românesc, 77 de conferințe radiofonice, Magazinul de bric-à-brac literar, Antologia fabulei românești, Ca să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorie, Fabule și vorbe cu tâlc (în colaborare), Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri, Scrisori din Câmpulung etc.
Cercetările în domeniul literar şi experienţa de profesor s-au concretizat în redactarea manualelor de limba şi literatura română pentru toate clasele de liceu, în alcătuirea de antologii, ghiduri şi auxiliare didactice. A fost implicat în reforma învăţământului profesional şi tehnic din România.
În anul 2011, i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpulung”, se mai arată pe pagina de Facebook a Muzeului Brătianu.

Constantin PAȘOL – UZPR
Jurnalist Radio România

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI