33.7 C
Pitești
19 iul. 2024

Fair play pentru ISTORIE

Fair play pentru ISTORIE
Sportul și în mod deosebit fotbalul a devenit o afacere cu mult profit în jurul căruia se ,,învârtesc” fel de fel de indivizi, unii cu bani pentru a-i multiplica, alții pentru imagine iar cei mai mulți să-și câștige o existență uşoară lustruind ghetele ,,actorilor”. Fotbalul a devenit o ,,industrie” iar valoarea echipelor se măsoară în milioane de euro (dolari) mai ceva decât hergheliile folosite în platourile de filmare. Instituții politice, sociale, culturale internaționale – ONU, NATO, UNESCO, UE sunt cu mult sub influența și componența numerică (afiliere) pe care o au UEFA sau FIFA. Cupe și campionate naționale, campionate europene și mondiale, Liga campionilor – preliminarii, grupe, calificări, clasamente, iarmaroc (vânzări – cumpărări de … forță de muncă – jucători), trei-patru tururi eliminatorii, galerii, sancțiuni, sponsorizări, jocuri de noroc, pariuri – toate duc spre fotbal, sau cel mai mult spre fotbal. Tot aici întâlnim marile galerii, zis ultrași, dar nu numai ci și oameni culți, pregătiți, simpli pentru care sentimentul național sau patriotismul local reprezintă o formă puternică de dragoste și respect pentru țară sau pentru locurle natale, de dragoste față de valorile transmise de istorie prin limbă și tradiții.

Politică și fotbal. Lecția de istorie de pe stadion

Ultimul meci al naționalei noastre a constituit un bun prilej pentru un ,,And remember” al istoriei contemporane când NATO (organizația cu statut… defensiv), fără ,,undă verde” din partea Consiliului de Securitate al ONU bombardează (24 martie 1999) teritorii din fosta Iugoslavie, în mod deosebit orașele Belgrad și Priștina (leagănul culturii sârbe).

Campania aeriană care a durat 78 de zile (2500 de civili uciși, 12500 răniți, infrastructură distrusă), a întărit și verificat un adevăr istoric – Forța primează dreptul! După ce la data de 18 februarie 2008 provincia Kosovo își declară unilateral independența aceasta este primită cu drapel, imn și galerie în UEFA și FIFA deși nici jumătate dintre statele lumii nu au recunoscut această stare de fapt. Miliardarii celor două foruri fotbalistice au cerut ca politica să nu fie ,,amestecată” cu sportul după ce, culmea, ei au amestecat sportul cu politica. Nu au ținut cont că unele ,,țări”, nu recunosc Kosovo și este recomandat, chiar indicat să evite ,,confruntări” directe cu acestea. Și uite așa țara noastră este în grupă cu o ,,țară” nerecunoscută diplomatic (de drept și de facto) dar se întâlnesc în arenă (este un non sens – nu ne recunoaștem dar recunoaștem niște rezultate în urma unor ,,întâlniri” impuse).

Ce paşapoarte au avut aceşti fotbalişti kosovari, nervoşi şi cu ochii doar pe tribună?
Băieții din galerie, mai puternici decât politicienii, cei mai mulți școliți dar cu microbul fotbalului tot atât de puternic ca cel de mândrie națională, după ce la Priștina (meciul tur) au aflat de la niște … necunoscuți (nerecunoscuți) că sunt ,,țigani” au apelat la Istorie și au cerut dreptul la revanșă ,,Kosovo e Serbia” și încă ceva pentru Zelenski ocupat cu bombele, grânele și jignirile aduse celor ce îl ajută (a la Kosovo!). Galeriile echipelor Partizan şi Steaua Roşie Belgrad au reacţionat prieteneşte folosind banere cu tricolorul românesc şi cuvinte de prietenie.

,,Înmormântarea” unui stadion

Parcă ,,țigani” ne-au zis la Priștina? Și noi am crezut de am făcut o sărbătoare din ,,înmormântarea” – dărâmarea unui simbol al argeșenilor – Stadionul lui… Dobrin? Manifestări de-a dreptul ,,țigănești” – nuntă joi și înmormântări cu lăutari!
Cunosc de la bunicul meu și am verificat în cei câțiva ani de ,,libertate” pe care i-am parcurs că întâi construiești ,,cotețul” (ceva) și apoi dărâmi pe cel vechi! (Unde stau nepoate găinile până când îl construim pe celălalt?). A, jucăm la… Mioveni (în deplasare, nu?), dar cine garantează că un nou stadion va fi construit în aceste vremuri nesigure? Pe cine încurca acest stadion (s-au păstrat Arenele romane, istoricele Amfiteatre în care luptau gladiatorii) unde echipa își continua activitatea iar primăria găsea soluții pentru un teren (amplasament) adecvat și bine plasat (ăștia cu imobiliarele, găsesc!). Dar … E bine să mă abțin, să nu cobesc așa cum am spus-o în campionatul anterior – dacă două echipe din același județ fac meci egal (câte un punct) al treilea punct este benefic, indirect pentru contracandidatele la retrogradare! Halal management fotbalistic argeșean aplicat și în acest campionat.

Pentru unii ,,Istoria” este doar o carte pe care nu au timp să o citească deși ea reprezintă rădăcinile noastre, ale fiecăruia. Poate ar fi bine să respectăm mai mult și omul, și tradițiile pentru a construi temeinic și durabil. Celor care le știu pe toate, rămași cu capu-nori precum avioanele NATO le recomandăm ceva calmante și nelipsitul …

ANTIVIRUS

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site