Exemplul personal și cascheta domnului ministru
Pe cât pare de perimată această expresie pe atâta este de actuală, deși noua ,,intelectualitate” – cea făcută la ,,foc automat” doar din diplome și nu din valori, o contestă considerând-o parte componentă a… limbajului de lemn și a unei pedagogii pe care n-a studiat-o din motive care țin de intelect! Mai mult, acești ,,parveniți” (în mod deosebit în cultură și politică) sunt disperați să-și construiască monumente în timpul vieții, fiindu-le teamă de posteritate.
,,Exemplul personal” – ceea ce poate să servească drept model – trebuie căutat în toate sferele vieții – culturale, sociale, politice dar în mod deosebit în sistemul educațional, acolo unde se formează și se șlefuiesc caractere, unde se pun bazele personalității tânărului, parcurgând etapele copilăriei și adolescenței, premergătoare integrării sociale.
De la imitație, copilul trece la anumite repere pe care le consideră modele și încearcă să le urmeze dacă sunt ajutați și direcționați, nu lăsați în… valurile vieții. Mulți părinți sunt nemulțumiți, chiar alarmați că sistemul nu mai oferă modele, că ,,exemplul personal” este în defavoarea elevului, acesta – exemplul personal devenind, interesul personal!
Dimineața, la grădiniță, copilul este preluat de femeia de serviciu sau infirmieră, ,,doamna” (doamnele) încă servesc cafeaua retrase în biroul elegant și ,,plin de amintiri” al șefei. La liceu, elevii nu se grăbesc să fie în clasă la prima oră ei fiind, cu mult după primul clopoțel al zilei, în același autobuz cu doamna care trebuia să fie în clasă! Și nu întâmplător, ci pentru că șeful (șefa) lor – director, la aceeași oră – cu mult peste începutul programului, își parchează mașina, motivând că nu este în clasă din cauza… aglomerației de pe traseu! Halal exemple! Domnule primar ,,deschideți traseul” mai de dimineață, că sunt școlile goale! Ei le spun ,,exemple negative”(!) dar de fapt reprezintă contraexemple (în spiritul logicii și al bunului simț).
Urcând spre vârful ierarhiei sociale, dezamăgirea este maximă, chiar alarmantă. Dispar reperele și apar ,,monumentele vii” ale prostiei și hoției implementate de un politic grețos și rupt de realitate. Așa se ajunge ca școala (elevii) să ,,recupereze”(!) – (indicația ministerului) ziua de 23 ianuarie, declarată liberă, înainte de … 23 ianuarie (recuperează ceea ce n-au pierdut), televiziunile ne informează că ,,s-au plafonat … facturile” și multe, multe alte aberații!
Ministrul de interne, coleg de ,,arme” cu fostul ministru al educației și actualul prim ministru (toți suferinzi de aceeași boală – plagiatul) ne servește una care ,,doare“ mai mult decât un baston cu electroșocuri – a scris lucrarea în 2018 iar tehnica de verificare a plagiatului este din… 2022! (Doar un cap băgat forțat sub o caschetă poate debita asemenea enormități!). Credeam că a ,,copiat” ceva care încă nu s-a scris luându-ne după tupeul lor. Dar și acesta se tratează, dacă nu cu remanierea, sigur cu…
ANTIVIRUS