Eveniment la Pitești: Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”.
În perioada 2 noiembrie – 1 decembrie va avea loc la Pitești Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, ediția a Ill-a. Evenimentul este organizat de Teatrul „Alexandru Davila”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş.
Tema actualei ediții este „Storytellers” (Povestașii), iar programul, curatoriat de teatrologul Claudiu Groza, include zece spectacole din Franţa, Ungaria, Republica Moldova și România (Bucureşti, Brăila, Braşov, Bacău, Buzău, Piteşti).
Conform formatului Festivalului, reprezentaţiile vor avea loc în fiecare sâmbătă şi duminică din luna noiembrie, la sediul Teatrului „Alexandru Davila”.
„Am încercat să creăm o selecție de spectacole foarte bune, dar şi foarte diverse ca registre de montare şi subiecte dramatice. Avem şi producții pe texte clasice – cum e premiera după Goldoni care deschide festivalul sau celebra piesă …Escu – cât și spectacole pe texte contemporane de mare succes. Sunt drame sfâşietoare, ca Nastasia, după G.M. Zamfirescu sau comedii cu umor negru, ca Zeul măcelului al celebrei autoare Yasmina Reza.
Regizorii care au creat aceste spectacole sunt renumiți, de la Victor loan Frunză la Vlad Massaci, Sorin Militaru sau mai tinerii Horia Suru, Alex Mazgăreanu, Vlad Trifas. O parte dintre aceste spectacole au deja un palmares remarcabil de premii şi participări în
festivaluri, ceea ce le girează valoarea artistică de top.
La conferința de presă susținută de managerul Teatrului Al. Davila, Dan Tudor și de curatorul Festivalului, Claudiu Groza, am aflat și alte detalii despre festival:
Un festival de poveşti despre viaţă
„Povestaşii” – şi a lor fermecătoare sau tulburătoare poveste – sunt anul ǎsta eroii Festivalului Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, ediția a VIII-a. Pentru că „storytellers” aşa s-ar traduce: povestitori.
„Am încercat să aducem la Piteşti poveşti din cele mai felurite, de la unele clasice la altele contemporane, de la piese de teatru celebre la texte noi,
surprinzătoare prin subiectele lor, de la comedii la drame… Toate fac parte din acel şir nesfârşit de poveşti ale vieții pe care teatrul ni le înfăţişează mai poznaş ori mai emoționant. Veți putea vedea în această lună de festival, o lună de sărbătoare teatrală, comedii spumoase clasice, precum „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni sau „Falsa servitoare” de Marivaux, piese româneşti celebre, ca….Escu” de T. Muşatescu sau „Nastasia – o poveste de cartier”, după G.M. Zamfirescu. Piesele contemporane de top nu lipsesc din program, nici spectacolele străine (din Ungaria şi
Franța). Mai mult, regizorii sunt şi ei foarte cunoscuți: Victor loan Frunză, Vlad Massaci, Sorin Militaru, Alexandru Mâzgăreanu ori Horia Suru, iar unele spectacole sunt deja uriaşe succese de public. (Claudiu Groza, critic de teatru)
„Ediția din acest an se anunță a fi deosebită! Selecția tematică a
spectacolelor, prestigiul trupelor de teatru naționale, dar şi prezenţa
ansamblurilor internaționale vor stârni, cu siguranță, interesul iubitorilor de teatru din întreg județul Argeş, atrăgând atenţia asupra necesității prezenței teatrului în viața comunității, ca factor de educație şi evoluţie. Teatrul nu numai că este creator de viață, dar ne şi trezește la viață! (Dan Tudor, Manager Teatrul „Alexandru Davila” Piteşti)
„Invit toţi spectatorii argeşeni la teatru”, a declarat curatorul festivalului.
Claudiu Groza este teatrolog, curator teatral, eseist şi publicist. Are o experiență profesională de 30 de ani. A fost, printre altele, co-selectioner şi director artistic al Festivalului Național de Teatru (2021), curatorul Festivalului International de Teatru Nou de la Arad (2013-2019), co-selecţioner al Bucharest Fringe Maratonul Teatrului
Independent (2023-2024). Este redactor la revista de cultură Tribuna din Cluj şi face parte din echipa Teatrului Dramatic lon D. Sîrbu” din Petroşani, unde se ocupă de management de proiect. Nominalizat la Premiul pentru Critică al UNITER (2015; 2023).
Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrală sau accesând
https://www.teatruldavila.ro/festivalul-liviu-ciulei/ şi https://www.mystage.ro/#/fitic-4