Prima conferință de presă a actualului inspector școlar general, Dumitru Tudosoiu, a avut loc astăzi, la sediul instituției. Generalul a simțit nevoia să comunice prin intermediul presei, cu care în cei șase ani cât a mai condus inspectoratul a avut o relație foarte bună. „De multe ori ceea ce reușește presa să transmită nu putem reuși noi, oricât de buni comunicatori am fi sau am avea, iar eu prețuiesc această legătură firească, cu presa, chiar dacă uneori apar și greșeli”, a spus Tudosoiu.
„Mă bucur că ne vedem din nou față în față, pentru că pe perioada pandemiei ne-am văzut mai mult online. Mă bucur că am revenit la conducerea Inspectoratului Școlar, sunt odihnit, am avut timp să îmi încarc bateriile, dar la ce volum de muncă știu că mă așteaptă, în mod sigur era nevoie de a veni cu forțe proaspete”, a mai spus acesta.
Referitor la revenirea sa pe funcție, Tudosoiu a explicat cum a avut loc numirea (prin Ordinul Ministrului Educației), cum a avut loc preluarea prerogativelor funcției și cu ce gânduri vine la conducerea inspectoratului.
În primul rând își dorește să facă o echipă performantă, iar colectivul de inspectori pe care l-a găsit în ISJ să nu îmbrace haina politicului, ci haina profesionalismului. „Nimeni din politică nu va veni să facă treaba în ISJ, ci doar noi, ca o echipă, vom putea să ne îndeplinim obiectivele pe care le avem”, a adăugat noul inspector general.
În continuare, Tudosoiu ne-a oferit informații despre calendarul celor două mari examene naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul, pe care colectivul de la ISJ va trebui să le organizeze în cel mai mic detaliu și foarte bine, pentru ca niciun copil să nu fie prejudiciat sau nedreptățit.
Așadar, în ceea ce privește Evaluarea Națională, pentru cei 5210 elevi din clasa a VIII-a cursurile se vor încheia pe 3 iunie, urmând ca pe 14-16 iunie să susțină probele de evaluare, pe 23 iunie se vor afișa rezultatele inițiale, în perioada 24-29 iunie se vor soluționa contestațiile, iar pe 30 iunie se vor afișa rezultale finale.
În ceea ce privește Bacalaureatul, pentru cei 5113 elevi potențiali participanți la acest examen (din care 858 sunt anul terminal la Seral, iar 75 sunt în clasa a XIII-a la Frecvență Redusă), cursurile se vor încheia pe 27 mai, între 6-16 iunie se vor susține probele de competențe (limba română, limbă străină sau competențe digitale), pe 20-21-22 iunie vor avea loc probele scrise, pe 27 iunie se vor afișa rezultatele inițiale. Urmează perioada 28-30 iunie în care se vor soluționa contestațiile, iar pe 1 iulie se vor afișa rezultale finale. Corectarea lucrărilor se va face în alt județ, iar soluționarea contestațiilor în altul.
Tot în această perioadă au loc evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, astfel: 4880 de elevi de clasa a II-a susțin evaluarea în clasele lor, cu învățătorul lor, timp de 30 de minute, în perioada 10-11-12 mai; 5040 de elevi de clasa a IV-a vor susține probele în 17-18 mai, iar cei de clasa a VI-a, în număr de 5405, vor susține evaluarea în perioada 25-26 mai.
La liceele vocaționale (cele două licee cu program sportiv, din Pitești și Câmpulung, Seminarul Teologic, Liceul Pedagogic Carol I Câmpulung, Liceul de Arte Dinu Lipatti etc.), probele practice pentru admitere ale elevilor de clasa a VIII-a, se desfășoară în perioada 16-22 mai. Pentru cei care optează pentru clasele de liceu în profil bilingv sau intensiv, se va susține o probă eliminatorie de limbă străină, respectiv una de competențe digitale. Cei care au certificate internaționale de competențe lingvistice nu vor mai susține proba de limbă străină.
În ceea ce privește politica de personal, noul inspector general a spus că nu va umbla la organigramă, va păstra actuala echipă, dar probabil că va face o evaluare a întregului personal (nu imediat, pentru că acum sunt alte priorități), dar va aduce și personal nou, competent și eficient. Ceea ce își dorește cel mai mult este ca în inspectorat să se lucreze fără a se îmbrăca haina politicului.
Întrebat de jurnaliști cu privire la erorile făcute de vechea conducere a inspectoratului în organizarea Olimpiadei Naționale de Engleză, Tudosoiu a răspuns elegant că știe că s-a muncit foarte mult, că e ușor să privești lucrurile de pe margine și să critici, de aceea nu o va face, dar crede că în primul rând ceea ce s-a întâmplat s-a datorat unor probleme de comunicare. E bine că măcar se vor schimba lucrurile în viitor, iată Ministerul a suplimentat suma de bani alocată fiecărui elev participant la olimpiade naționale pentru cazare și masă, precum și pentru premii, și niciun județ nu își va mai permite să nu organizeze astfel de evenimente în cel mai mic detaliu.