Despre Căluș la Mârghia
Astăzi, (2 iunie), în județul Argeș are loc Simpozionul Național „Călușul -Tradiție în contemporaneitate”. Locul desfășurării acestuia este vatra unui sat cu vechi tradiții în obiceiul și dansul călușului românesc, și anume Mârghia din comuna Lunca Corbului.
Simpozionul este organizat în cadrul Festivalului „Călușul în Argeș”, de către Asociația Civică „Pro Mârghia” din localitate, în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Arte (director, Elena Iagăr).
Nicolae Jianu, fiu al localității și principal organizator, precizează că la acesta participă experți în domeniul etnografiei și folclorului din Ministerul Culturii, ai Academiei Române și de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, dar și vătafi și directori ai unor festivaluri călușărești din România.
În cadrul manifestării va fi prezentat și țestul de făcut pâine din comuna Hârsești, realizat de două țărănci, Nicoleta Manea și Liliana Roibu, singurii meșteri populari din zonă în domeniu.
Manifestarea din Argeș nu este un festival al călușului, ci un eveniment cultural științific de interes național, mai precizează organizatorii.
Invitat de onoare este cunoscutul prof. univ. dr. Dumitru Constantin DULCAN, fiu al satului, Ambasador al satului Mârghia.
Temele care se vor pune în discuție vizează domenii precum: îndepărtarea obiceiului Călușului, ca fenomen sacru, de tradiție și ritual, uniformizarea ținutei călușarului, desacralizarea călușului prin prezența femeii în ritual, absența/lipsa lăutarilor din fenomenul Călușului, precum și alte teme de mare actualitate.
Conform Wikipedia, „Călușul este un obicei românesc practicat în perioada numită popular Rusalii, mai exact în cele nouă zile dintre sărbătoarea ortodoxă de Înălțare și cea numită Rusalii”.
Participarea la manifestarea din Argeș este liberă, cu condiția purtării unui veșmânt al costumului popular românesc.
Constantin PAȘOL