Traficul – o RULETĂ RUSEASCĂ
Circulația în Pitești este marcată grav de indisciplina unor șoferi care, grăbiți sau pur și simplu comozi, parchează unde le vine la îndemână, merg sau întorc pe interzis, fac manevre periculoase sau intră în intersecții fără să se asigure.
Într-o acțiune a redactorilor noștri pe teren în această dimineață, în numai 5 minute au observat mai multe nereguli doar pe o singură străduță. De exemplu, pe cea care leagă Frații Golești de Bulevardul Republicii, chiar în fața gării, erau parcate pe trotuar câteva mașini, una lânga alta, deși parcarea de vizavi era pe jumătate goală. Iar indicatorul cu parcarea interzisă era lângă ei.
Parcarea goală … aglomerație mare pe trotuar. Se caută umbra…
Polițistul local de la biroul de taxe și impozite, vigilent cum ar trebui să fie, ar putea face o sesizare prin stație la colegii cu atribuții pe partea rutieră, că doar știm că ia niște bani frumoși, iar programul este foarte lejer. Dar probabil e greu să vezi mai departe de „cafeaua de la automatul de la chioșc” și e greu să ieși de la răcoare la căldură.
În ceea ce privește respectarea indicatorului SENS UNIC, ce să mai vorbim! Semnul e mare, vizibil, cei care vin din Frații Golești au interzis aici, dar au fost și câțiva care au intrat fară nicio jenă, iar unul dintre ei a și parcat pe unicul loc liber rămas pe trotuar. Priviți imaginile și vă veți convinge.
Pietonii sunt nevoiți să meargă pe carosabil, dacă trotuarul e ocupat cu mașini parcate
Accidentul din Găvana III – un avertisment
Accidentul de ieri, din Găvana 3, este încă un exemplu că chiar și pe străzi cu trafic mic, situate între blocuri, pot avea loc accidente grave, cauze ca neatenția la volan sau viteza fiind la ordinea zilei. Ce s-ar fi întâmplat dacă ieri, pe trotuar, în locul în care s-a răsturnat Loganul ar fi fost vreo mămică cu copilul în brațe sau în cărucior, vreun copil sau vreun batrân care n-ar fi avut puterea să se ferească?
Ce ne spune asta? Că mai trebuie făcute multe pentru traficul piteștean. Și chiar se face. Dar trebuie să crească și responsabilitatea șoferilor, iar cei care nu vor, să li se impună. Avem organe investite cu autoritate, trebuie doar „să vadă”, nu „să se facă că nu văd”.
Problema primăriei, dar și a poliției
Traficul în Pitești a devenit de la o vreme principala problemă și a municipalității. Aproape că nu trece zi în care Primăria Pitești să nu ia o măsură privind traficul. Ba montează semafoare, ba instituie sensuri unice, ba giratorii, ba lărgire străzi, ba amenajare parcări, ba montare indicatoare, ca să nu mai vorbim de amplul proiect de management al traficului… ce să mai, se lucrează cu sârg în speranța îmbunătățirii vieții cetățenilor, mare parte dintre ei fiind posesori de autoturisme.
Cu toate acestea, problema e departe de a fi rezolvată. Chiar în condițiile în care aceste schimbări ar fi sută la sută benefice, pentru că nu toate măsurile au efectul scontat (să nu uităm de instituirea sensurilor unice în Găvana III, care dă batăi de cap în continuare șoferilor, pentru că trebuie să ocolească tot cartierul ca să ajungă la destinație), și tot ar trebui să treacă ani până să intrăm într-o normalitate. În continuare, cauza principală este indisciplina șoferilor, cauzată, de cele mai multe ori, de lipsa locurilor de parcare. Dar și de dorința acestora de a-și parca mașina cât mai aproape de locuință sau de locul de muncă. Dacă se poate, în fața scării sau a firmei! Dar, dacă nu se poate aici, nicidecum mai departe de 50 de metri, o lasăm pe trotuar, încurcând circulația pietonilor, sau în poarta vecinului (oricum e la serviciu, nu iese acum!) sau chiar în stradă, pe avarii, că trebuie să-mi cumpăr un pachet de țigări de la chioșc.
Mai multe locuri de parcare!
Sunt nenumărate cazurile în care locatarii cer montarea de limitatoare de viteză pe aleile dintre blocuri, pentru că se circulă cu viteză pe alei, unde de regulă sunt sau se joacă copiii iar aceștia pot ieși brusc în respectiva alee direct din scara blocului, ascunși fiind de gardul viu care străjuiește aleile.
De cele mai multe ori șoferii intră în intersecții ca la ruleta rusească (dacă ai noroc și nu vine nimic din stânga sau din dreapta) pentru că mașinile parcate pe colțul intersecției împiedică vizibilitatea.
În continuare, construirea de parcări trebuie să fie prioritară. Iubim spațiul verde, dar ne trebuie și parcări. Ar trebui identificate terenurile din zonele aglomerate unde se mai pot face parcări (la întâlnirile cu administratorii asociațiilor de proprietari, dl. Gentea a fost receptiv la propunerile lor, majoritatea plângându-se de lipsa locurilor de parcare, iar unii dintre ei venind cu propuneri), chiar etajate, sau subterane.
Am vrea să vedem o mai bună coordonare între poliția rutieră și cea locală (fiecare „dă vina” pe cealaltă) și găsite soluții de reducere a vitezei pe aleile dintre blocuri. Dar soluții viabile, pentru că montarea unui indicator de restricție de viteză într-un cartier de blocuri prin care nu trec polițistii rutieri mai deloc, nu rezolvă problema. V-ați convins din filmările de mai sus. Comisia de circulație a primăriei ar trebui să fie mai receptivă la montarea limitatoarelor de viteză, singurele în măsură să îi mai trezească pe vitezomani și să prevină accidentele.