20.9 C
Pitești
20 mai 2024

De Ziua Învățătorului, ÎPS Calinic a mers la școala primară din Crăcăoani – Neamț, unde a învățat carte

Un eveniment deosebit a avut loc ieri în localitatea de baștină a Înalt Preasfinției Sale Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Școala primară în care a învățat carte primul ierarh al Argeșului, din satul Cracăul Negru, comuna Crăcăoani, județul Neamț, a primit numele Părintelui Arhiepiscop Calinic. Evenimentul a avut loc în prezența Ierarhului, care s-a deplasat cu donații în satul natal, a oficialităților locale și a altor invitați.
Chiriarhul argeșean a evocat anii adolescenței petrecuți în localitatea Cracăul Negru, amintindu-și în mod deosebit de școala în care a primit, prin intermediul dascălilor săi, lumina învățăturii.
Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a transmis un mesaj de felicitare prin intermediul părintelui prof. univ. dr. Barnea Cristian Alexandru, responsabil de Sectorul Educațional.
Primarul comunei Crăcăoani, Alexandrina Raclariu, a rostit un cuvânt de bun venit acasă, pe meleagurile mușatine.
Părintele arhimandrit Caliopie Ichim, Consilier Eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a vorbit despre activitatea pe care Părintele Arhiepiscop Calinic, a desfășurat-o în anii de păstorire în Cetatea Basarabilor.
Profesorul Roman Ioan Romeo, inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, a vorbit despre bucuria de a învăța și a subliniat grija pe care Ierarhul argeșean a avut-o față de școala din satul natal.
Din partea școlii care a primit numele de „Calinic Argeșeanul” a vorbit directorul ei, Adina Cristina Raclariu, care a subliniat dragostea pe care Întâistătătorul Eparhiei a avut-o pemanent față de această instituție de învățământ, mulțumind pentru darurile primite, de-a lungul anilor.
Cu acest prilej a fost lansat și un volum dedicat părintelui arhiepiscop Calinic, intitulat: Calinic Argeșeanul, studiu monografic, tipărit la editura Doxologia, autor – scriitorul Adrian Alui Gheorghe.
Un moment care i-a impresionat pe cei prezenți la acest eveniment a fost întâlnirea Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului cu Mariana Vodă, învățătoarea și profesoara de limba și literatura română care l-a format pe tânărul elev Constantin Argatu.
În cadrul acestui moment emoționant, primăria comunei Crăcăoani a oferit fiului întors pe meleagurile natale o distincție de vrednicie.
Profesoara și preoteasa Elena Apetroaiei, care a predat la această școală, și-a exprimat bucuria de a avea în mijocul obștii pe Arhiepiscopul care s-a născut, a învățat și a ctitorit o biserică în satul Cracăul Negru, mulțumind pentru donațiile de carte făcute bibliotecii.
Cadrele didactice ale școlii, împreună cu elevii, au pregătit pentru oaspeți un program artistic presărat cu cântece și jocuri cu specific moldovenesc, iar o parte dintre cei mici au adus în prezent personajele lui Creangă relatate în „Amintiri din copilărie”. După acest moment, elevii au primit daruri din partea Sectorului Social, Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Evenimentul petrecut în localitatea Cracăul Negru va fi completat duminică, 6 iunie 2021, când în prezența unui sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, va fi oficiată slujba de sfințire a noii biserici din această parohie al cărei ctitor este Arhiepiscopul Calinic Argeșeanul.
Acest frumos dar de suflet i-a fost oferit ÎPS Calinic cu prilejul zilei sale de naștere, care se sărbătorește azi, 6 iunie.
Cu acest prilej ARGEȘPRESS îi urează multă sănătate și La mulți ani fericiți!
Foto: Ovidiu Vlăsceanu și Cristian Gheorghe
Știre preluată de pe pagina Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului (mulțumim)

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI