Călușul a fost declarat patrimoniu cultural imaterial UNESCO
Folclorul coregrafic de pe meleagurile Argeșului și Muscelului și-a cucerit o îndreptățită faimă, fiind extrem de viu și diversificat de la o localitate la alta, repertoriul unor sate numărând zeci de jocuri.
Călușul formează o notă aparte, fiind considerat unul dintre cele mai rapide și spectaculoase dansuri din lume. Mișcările călușărești sunt adevărate bijuterii coregrafice pe care nu le mai întâlnim la alte dansuri populare, iar dificultatea acestui joc vine din faptul că totul este executat cu rapiditate, precizie și multă forță.
În Argeș, jocul a fost păstrat și dus mai departe, din generație în generație, de echipele de călușari din județ, precum cele de la Stolnici, Bârla, Hârsești. De-a lungul timpului, pe marile scene, la festivaluri din țară și din străinătate, călușarii din Argeș au impresionat, demonstrând virtuozitate și o tehnică excepțională în reprezentațiile lor. Tocmai de aceea, călușul a rămas în timp o mândrie și o perlă a folclorului național.
Vechimea imemorială, originalitatea și spectaculozitatea acestui dans au făcut ca, în anul 2005, ritualul Căluşului să fie proclamat de către UNESCO ”Capodoperă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”.
În anul 2020, legendarul vătaf de la Stolnici, Petre Masală, cel mai vârstnic călușar din Argeș, a fost declarat TEZAUR UMAN VIU de Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii. Petre Masală a învățat călușul de la cetele care străbăteau satele de Rusalii. Este vătaf din 1955 și, cât trăiește, vrea să ducă tradiția mai departe.
Călușul pornește cu alai pe ulițele satelor, fiind o importantă manifestare folclorică din cadrul obiceiurilor de Rusalii. Este primit cu bucurie de localnici, fiind considerat un dat, o moștenire, un vechi rit agrar de fertilitate.
Tradiția populară spune că jocurile călușarilor alungau ielele, împiedicându-le să se aproprie de oameni, iar pentru a-i feri de boli, călușarii împărțeau sătenilor usturoi și pelin. Aceștia apărau comunitatea prin folosirea unor „arme” cu puteri magice, cum ar fi bâte sau chiar zgomotul pintenilor și zurgălăilor de la opinci.
Vezi VIDEO la linkurile de mai jos: