21.5 C
Pitești
24 mai 2024

De anul viitor se va introduce o nouă materie de studiu în școli

Ieri, 22 mai, prim-ministrul României, Florin Cîțu, a anunțat la postul de televiziune TVR1, decizia Ministerului Educației cu privire la educația sexuală în școli. Va fi introdusă o nouă materie de studiu numită „Educație pentru viață”, care va include educație sexuală, juridică, rutieră și pentru alimentație sănătoasă, cunoștințe de mare importanță pentru elevi. Disciplina va fi introdusă la nivel gimnazial și liceal.

Deși primul-ministru a declarat, de asemenea, faptul că materia va fi obligatorie, a anunțat că părinții vor putea să își retragă copiii, folosind aceeași practică de la orele de religie. Asociațiile de elevi critică posibilitatea de retragere a elevilor, de către părinți, deoarece consideră materia una foarte necesară elevilor. De asemenea, consideră imperios necesară pregătirea intensă, calitativă a profesorilor ce vor preda materia, având în vedere faptul că este o materie pluridisciplinară. Având în vedere necesitatea cunoștințelor respective, devine fundamental ca profesorii să fie bine pregătiți, astfel încât toți elevii să poată asimila cunoștințele predate.

„Asociațiile de elevi salută propunerea unei materii precum „Educația pentru viață”. Cu toate acestea, caracterul opțional transmite un mesaj clar tuturor participanților la actul educațional: Ministerul consideră că a avea cunoștințe de bază pentru a trăi în societate este opțional, în timp ce materii precum Muzica și Desenul, bazate pur pe abilitățile artistice ale elevului, sunt obligatorii. De asemenea, trebuie sa ne asigurăm că în fața elevilor se vor afla persoane calificate să vorbească de subiecte precum Educația Sexuală sau Juridică. Astfel, deși „Educația pentru Viață” este o propunere binevenită, aspectele logistice ale acesteia trebuie ajustate înainte să o putem avea în orar” – spune Matei Canavea, președintele Asociației Elevilor din Vâlcea.

“O inițiativă bună, totuși, de ce o materie fundamentală nu poate fi obligatorie? Până acum, niciun stat dintre cele care au adoptat deja această măsură, nu s-a plâns de vreo scăpare de sub control a adolescenților, din contră, s-au găsit doar beneficii, responsabilitate culeasă de pe urma unei măsuri care le prezintă elevilor lumea exterioară așa cum e. Pentru România implementarea acesteia rămâne vitală. Elevii au nevoie să știe cum arată realitatea!” – Cristina Miculaiciuc, președinte Asociației Elevilor din Maramureș.

„Aceste noțiuni nu doar că sunt importante, ci sunt esențiale în viaţa unui elev. Prin această decizie nu ne raportăm doar la cei care ar avea acces să afle aceste noțiuni și singuri, ci și la elevii din mediile defavorizate care nu beneficiază de acest tip de educație, de explicarea realității în care trăiesc. Susținem caracterul obligatoriu al acestei materii întocmai pentru a ne asigura că aceste informații fundamentale ajung la toți elevii care trebuie să se formeze ca niște adulți responsabili, pentru că rolul școlii dincolo de a te încărca cu informație este și să te formeze ca om.” – Ioana Nunu, președinte Asociația Elevilor din București.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI