Cuvinte în loc de lacrimi…
În ultimii doi ani, periodic, am adus în discuție situația din Școala românească, “deteriorarea” actului educațional prin promovarea în sistem, pe funcții de conducere, a celei mai agresive clientele politice din toată istoria postdecembristă, iar la ,,bază”, lângă și pentru elevi, a unor absolvenți de facultăți, apărute ca păpădia pe marginea șanțului, cu multe drepturi și avantaje, dar fără chemare sau știință pentru, încă, nobila profesie!
Am urmărit interesul cititorilor și al factorilor de decizie pentru această temă – aproape de mulțimea vidă comparat cu informații și teme care aduc în discuție faptele antisociale, viața unor așa-zise vedete, senzaționalul real sau artificial, deși în intervențiile noastre am încercat analize pertinente, cu date concrete și sugestii metodologice și psiho-pedagogice.
Școala a devenit ,,interesantă” pentru publicul ,,consumator” de informație dacă se vorbește despre tonul doamnei educatoare care-i deranjează pe neștiutorii de metodică aplicată, sexul din closetul școlii, bătăile dintre elevi sau dintre profesori și elevi, creșterea exponențială a numărului de consumatori (de vârstă școlară) de substanțe interzise. Astfel de informații, fără o analiză cauză-efect, fac rating şi au devenit subiecte de ,,bârfă” la locul de muncă al părinților, dornici totuși de o școală ,,reabilitată” dar neputincioși în fața deciziei politice, emanată de mințile unor neștiutori sau impusă, din interese ,,globale”, de factori externi.
Îmi vine în minte geniala expresie a poetului din Lancrăm (Lucian Blaga) exprimată în altă situație și stare sufletească, stare care însă se ,,mulează” perfect temei noastre : ,,Dar cuvintele sunt lacrimile celor ce-ar fi voit așa de mult să plângă și n-au putut”!
Cui îi este frică de competiție?
În aceste zile răspunsul este la îndemâna tuturor – politicienilor, cei care cocoțați pe funcții și înconjurați de ,,lingăii de serviciu” mimează democrația și fac tot posibilul să rămână acolo ,,agățați” pentru bani, notorietate și multe avantaje: de la cantina cu prețuri pentru… asistați sociali, la secretară, amantă și mașină serviciu, inventând… liste comune, ignorând istoria partidului, sfidând membrii de rând ai acestuia.
Ei, foștii și actualii, au săpat la temelia Școlii românești aducând-o la cel mai scăzut nivel din istoria sa modernă. A fost eliminată competiția din școală (uniformizarea creierelor), competiția dintre unitățile de învățământ cu aceeași structură și același specializări, nu se mai dau publicității rezultatele de la examenele naționale, implicit simulări, prin analize și comparații, nu se mai afișează clasamentul pe grupe sau clase la sfârșitul anului școlar pentru evidențierea elevilor implicați și cu rezultate meritorii (sunt ,,protejați” leneșii și chiulangii). A fost votată noua lege a educației, nefuncțională (în mai puțin de o jumătate de an au fost date patru ordine de ministru pentru… cosmetizarea acesteia), un eșec total al parlamentarilor pentru care toți ar trebui revocați sau cel puțin să li se interzică să mai candideze.
Au trecut pe la minister, în ultimii 30 de ani, tot felul de ,,pârâţi”, fiecare cu promovarea intereselor imediate ale purtătorilor de… lesă – titularizări pe criterii inventate și apoi eliminate, concursuri de directori trunchiate, schimb de… posturi (nu catolic cu ortodox) – un fel de scoatere la vânzare a acestora, inspecții școlare fictive – doar procese verbale puse cu grijă în… ,,respectatul” dosar cu șină, inspecții pentru gradele didactice în care analiza activității a fost înlocuită de chiolhanuri ,,împănate” cu manele şi completate cu atenții greu ,,suportate” de portbagajele pregătite pentru… ,,eveniment”.
Au fost înlăturați oamenii capabili, erudiți, citiți, serioși, demni și înlocuiți cu executanții unor ,,directive” pentru care și istoria ,,varsă lacrimi”.
În sprijinul celor afirmate redau câteva rânduri din frumoasa și necesara intervenție a Președintelui Academiei Române – Ioan Aurel Pop : ,,…Gustul cărții și pofta lecturii vin din școala bine făcută. Cărțile trebuie să fie în noi, nu în muzee sau memoria computerelor. … Cine mai suntem noi, oameni buni? Ne dizolvăm încet în acidul turnat de ,,sus” de niște iresponsabili, impostori cu CV-uri pompoase, pline de studii neacreditate, proști cu aere sau vânzători de neam…”!
Sper ca acest demers să fie un început în ,,reconstrucția” învățământului românesc, iar tuturor celor ce ni se alătură, le vom asigura protecția împotriva… virusului politic, prin folosirea eficientă a deja omologatului…
ANTIVIRUS